luchtfoto

Veelgestelde vragen

4 resultaten gevonden

Pmd

Wat is er veranderd aan de sorteerregels voor pmd?

Naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons mogen alle andere huishoudelijk plastic verpakkingen sinds 1 januari 2020 ook in de blauwe pmd-zak. Dankzij de technologische evolutie is het nu mogelijk om nog meer plastic verpakkingen te recycleren. Zo belandt er minder plastic bij het restafval en in de verbrandingsoven.

Door gebruikte verpakkingen te recycleren, kunnen we ze opnieuw inzetten als grondstof. Bovendien is de inzameling van pmd goedkoper dan die van restafval. Dus hoe meer je sorteert, hoe voordeliger!

Bekijk de sorteerregels van pmd. 

Kan ik met mijn pmd terecht op het recyclagepark?

Neen. Het is niet meer mogelijk om pmd binnen te brengen in het recyclagepark!

Moet ik alle verpakkingen uitspoelen voor ze in de blauwe zak mogen?

Neen, maar het mag wel. De verpakkingen moeten leeg zijn en om geurtjes te vermijden, kan het helpen om ze snel even uit te spoelen of zo goed mogelijk leeg te schrapen. 

Wat met chipszakjes, aluminiumfolie en piepschuim?

Chipszakjes mogen in de pmd-zak.

Aluminiumfolie hoort bij restafval. Andere soorten aluminium worden verwerkt op hoge temperaturen. Doordat aluminiumfolie zo dun is, verbrandt het in plaats van te smelten. Hierdoor kan het niet worden gerecycleerd.

Piepschuim (zoals de bescherming van een breekbaar object, bv. een televisietoestel) mag niet in de pmd-zak als het samengesteld is uit kleine "bolletjes".  Ga ermee naar het recyclagepark.Opgelet: Schaaltjes van maaltijden en charcuterie die gemaakt zijn van geëxpandeerd polystyreen mogen wel in de pmd-zak: als je ze breekt komen er geen losse bolletjes vanaf.

Twijfel je nog? Neem een kijkje in onze afvalgids voor pmd!