Gft

Prijssimulatie Gent gft

Tarieven geldig vanaf 1 januari 2024

€0,61/ophaling
Draagcontainer - 18 x 34 x 51 cm

Prijssimulatie Destelbergen gft

Exclusief aanbiedingskost: 40 liter: €0,07/ophaling en 120 liter: €0,14/ophaling

Destelbergen gft-containers
0 euro

3 Meestgestelde vragen over gft

  • waarom mogen er nu wel dierlijk keukenafval en etensresten in het gft?

    Tot januari 2019 was het niet duidelijk of door de verwerking van dierlijk afval giftige stoffen of ziektekiemen in de voedselketen terecht zouden komen. Ondertussen toont onderzoek aan dat er met de huidige verwerkingstechnieken geen risico’s verbonden zijn aan de inzameling en verwerking van gft-afval.

  • mogen theezakjes en koffiepads nog steeds bij gft?

    Neen, theezakjes of koffiepads bevatten vaak kunststoffen. Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer bij het gft-afval. Papieren koffiefilters, koffiegruis of losse thee zijn wel nog steeds welkom in je gft-bak.

  • mag ik vloeibare saus, olie en soep ook in de gft-container gieten?

    Vloeibare saus, een kom soep of olie horen niet thuis in de gft-container. Maak er geen smurrie van. Ook beenderen, slachtafval, schelpen van mosselen en oesters of stof uit de stofzuiger horen niet thuis bij gft.

Wat gebeurt er met je gft-afval?

1

We halen het gft-afval thuis bij je op.

2

Daarna brengen we het ingezamelde afval naar de composterings- en vergistingsinstallatie waar het verwerkt wordt tot kwaliteitscompost. Dit proces wekt biogas op. Dit wordt omgezet in elektriciteit en warmte.

3

Een trommelzeef scheidt het snoeihout van het kleine groente-, fruit- en tuinafval. Een ‘pulper’ mengt dit alles met water. Daarna haalt een zeef er steentjes en ander niet-composteerbaar materiaal uit. Als laatste stap wordt de gft-brij ontdaan van zandresten en aarde.

4

De gft-brij blijft twee weken in aangepaste reactoren om te vergisten of 'rotten'. In de afgesloten silo’s zetten een hele reeks bacteriën het afval om tot biogas. Het verbranden van biogas in de gasmotoren levert elektriciteit op en is voldoende voor het jaarverbruik van zo’n 2.000 gezinnen. Gek, toch?

5

De overgebleven brij die uit de reactor komt, wordt dan gemengd met gehakseld snoeihout en in afgesloten tunnels gecomposteerd. Onkruidzaden, ziektekiemen en schimmels worden er vernietigd. De compost rijpt daarna nog enkele weken.