Pmd

Prijssimulatie Destelbergen en Gent pmd

€0,13/ophaling

3 meestgestelde vragen over Pmd

 • mag ik mijn oude pmd-zak blijven gebruiken nu er nieuwe sorteerregels zijn?

  Jazeker! De oude zakken blijven onbeperkt geldig, je mag er nu alleen méér plastic verpakkingen in aanbieden.

 • waarom mag er nu méér in mijn pmd-zak?

  Dankzij technologische evoluties is het nu mogelijk om nóg meer plastic verpakkingen te recycleren. Zo belandt er minder plastic bij het restafval en in de verbrandingsoven. Door gebruikte verpakkingen te recycleren, kunnen we ze opnieuw inzetten als grondstof, wat dan weer beter is voor het milieu.

  Bovendien is de inzameling van pmd goedkoper dan die van restafval dus hoe meer je sorteert, hoe voordeliger!

 • moet ik alle verpakkingen uitspoelen voor ze in de blauwe zak mogen?

  Neen, maar het mag wel. De verpakkingen moeten wel leeg zijn en om geurtjes te vermijden kan het helpen om ze te spoelen of zo goed mogelijk leeg te schrapen.

Wat gebeurt er met mijn pmd?

1

Het ingezamelde pmd-afval wordt afgevoerd naar een sorteerinstallatie. Daar worden de verschillende stoffen gesorteerd. Dat gebeurt zowel met de hand als mechanisch. Via een transportband gaat alles naar een trommelzeef. Die zorgt voor een eerste sortering naar grootte.

2

Een reeks van machines sorteert het overgrote deel van het pmd-afval. Magneten halen bijvoorbeeld het staal uit het pmd, aluminium wordt gescheiden via een wervelstroomscheider ...

3

De gesorteerde materialen worden in balen geperst en afgevoerd naar recyclagebedrijven.

 

4

Deze recyclagebedrijven maken er nieuwe grondstoffen en producten van.

Metalen verpakkingen 

 • Gerecycleerd staal is de basis voor nieuwe metalen voorwerpen zoals conservenblikken, auto-onderdelen, huishoudtoestellen …
 • Aluminium verpakkingen kennen een tweede leven in nieuwe verpakkingen of in de transport- of bouwsector. Misschien bestaat je nieuwe fiets wel uit gerecycleerd aluminium.  

Drankkartons

 • Drankkartons bestaan voor 75% uit karton. In een papierfabriek wordt dit tot pulp verwerkt en zo gerecycleerd tot toiletpapier of een papieren zak.
 • Het plastic wordt vaak gebruikt als energiebron in cementovens.
 • Het aluminiumlaagje vindt een tweede leven als bindmiddel in cement.

PET

 • Gerecycleerd PET wordt gebruikt in de textielindustrie als vulsel voor bijvoorbeeld winterjassen en kussens, om kleding van te maken (truien, T-shirts …) of voor tapijten.

HDPE-flacons

 • Van HDPE-flacons kunnen opbergbakken en manden gemaakt worden, maar ook leidingen, kabelgoten en buizen.
 • Plastic verpakkingen worden gewassen en fijngemalen tot schilfers, granulaten of poeders om te verwerken in pulls, rioolbuizen, plastic folies, nieuwe flessen en flacons.