Hol Glas

Wat kost het? 

Huis-aan-huisinzameling

Glazen flessen en bokalen halen we gratis aan huis op. 

Recyclagepark gratis aanbiedingen

0,5 aanbieding

* Niet voor roofing, asbesthoudend afval, grotere hoeveelheden steenpuin (>1m3) of gipskarton (>0,1m3)

3 Meestgestelde vragen over glas

  • Moet ik gekleurd en doorzichtig glas apart aanbieden?

    Neen, gekleurd glas bied je samen met doorzichtig glas aan met onze huis-aan-huisophaling. 

  • Mag het glas van een gebroken kader ook mee met de huis-aan-huisophaling?

    Neen, vlak glas zoals vensterglas, serreglas, dubbel glas, draadglas, spiegels en glas van kaders breng je naar een van onze recyclageparken.

  • Wat met een gebroken drinkglas of koffiekopje?

    Een gebroken glas sorteer je op het recyclagepark bij onzuiver glas. Een gebroken koffiekopje uit porselein of aardewerk hoort dan weer bij steenpuin.

Wat gebeurt er met je glasafval?

1

Onze milieuwerkers halen het glas op aan je deur.

2

Daarna voeren we het ingezamelde glas af naar een sorteercentrum. De meeste onzuiverheden worden met de hand verwijderd, maar er zijn ook sorteercentra die gebruikmaken van geautomatiseerde systemen die het glas op basis van kleur en onzuiverheden onderscheiden. Aardewerk, porselein en hittebestendig glas (ovenschotels, kookplaten) wordt op die manier gescheiden van het recycleerbare glas.

3

Na het scheiden, wordt het glas gebroken tot scherven van enkele centimeters. Daarna is het de beurt aan magneten, ziften en afzuiginstallaties om metaal, plastic doppen en papier te verwijderen. De zuivere glasscherven worden in de glasoven gesmolten en dienen als grondstof voor nieuw glas.

4

Door het toevoegen van glasscherven wordt energie bespaard én moet er minder zand en soda gebruikt worden. Het glas van flessen en bokalen wordt telkens opnieuw gerecycleerd, zonder kwaliteitsverlies.