Tips voor een propere gft-bak

gft

De zomer is in aantocht, en dat betekent dat we opnieuw kunnen genieten van langere dagen, warme zomeravonden en heerlijke barbeques. Maar het betekent ook dat de gft-bak wat extra aandacht nodig heeft. Vooral mensen die in een appartement wonen ondervinden moeilijkheden om hun gft-bak schoon en geurvrij houden zonder de luxe van een tuinslang of buitenruimte waarin je de bak kan reinigen. 

Maar geen paniek! Met een beetje creativiteit en deze handige tips kun je zelfs in een appartement je gft-bak fris en schoon houden. 

 1. Gebruik biologisch afbreekbare zakjes: één van de beste manieren om te voorkomen dat je gft-bak vies wordt, is door biologisch afbreekbare zakjes te gebruiken. Deze zijn ontworpen om te worden weggegooid samen met het organisch afval. Heb je een koertje, balkon of terras? Dan kan je in de keuken gebruik maken van een Ventimax. Daarin heeft het afval tijd om uit te lekken in je compostzakje, dat je vervolgens deponeert in je gft-bak buiten. 
 2. Laat je gft-bak even drogen nadat hij geleegd werd: binnen in de bak ontstaat condens door het composterende voedsel. Het is altijd slim om de bak te laten uitluchten nadat onze medewerkers hem hebben geleegd. 
 3. Voer regelmatig een kleine reiniging uit: vul een emmer met heet water en een milde zeep en gebruik een spons of borstel om de binnenkant van de bak schoon te maken. Het vuile water kan je gieten in het toilet. Zorg wel dat het water niet té vuil is en geen afvalresten bevat. 
 4. Leg een krant op de bodem: leg een paar oude kranten op de bodem van je gft-bak voordat je er afval in gooit. De kranten absorberen overtollig vocht en helpen geurtjes te verminderen, waardoor je bak minder snel gaat stinken. 
 5. Gebruik geurbestrijdende producten: er zijn verschillende producten op de markt die speciaal zijn ontworpen voor gft-bakken. 
  1. Actieve koolfilters: deze zijn ontworpen om geurtjes te absorberen en kunnen eenvoudig worden geplaatst in het deksel van je gft-bak. ze zijn effectief in het neutraliseren van geurtjes en zijn verkrijgbaar in verschillende maten die passen bij verschillende bakken. Bovendien kan de filters worden gereinigd en opnieuw gebruikt, waardoor het een duurzamere keuze is op langere termijn. 
  2. Natuurlijke geurabsorberende middelen: producten zoals baking soda (zuiveringszout) en gemalen koffiedik staan bekend om hun vermogen om geuren te absorberen. Strooi een dunne laag baking soda of koffiedik op de bodem van je gft-bak om de geurtjes te absorberen. 
  3. Essentiële oliën: je kan ook gebruik maken van essentiële oliën zoals citroen, eucalyptus of lavendel om nare geurtjes te bestrijden. Voeg een paar druppels toe aan een katoenen bal of een stukje stof en plaats het in de buurt van je gft-bak om een aangename geur te verspreiden. 

Met deze slimme tips kan je zelfs in een appartement je gft-bak fris en schoon houden, zonder dat je een buitenruimte nodig hebt. Het kost slechts een paar minuten per week, maar het zal een wereld van verschil maken in het verminderen van geurtjes en ongewenste bezoekers! 

Veel succes!