IVAGO - Callcenter

Veelgestelde vragen

6 resultaten gevonden

Gft

Waarom mogen er sinds 2019 wel dierlijk keukenafval en etensresten in het gft?

Omwille van voedselveiligheid mocht er tot 2019 geen dierlijk afval in de gft-bak. Men vreesde immers dat giftige stoffen of ziektekiemen terug in de voedselketen konden terechtkomen. Uit onderzoek blijkt dat er met de huidige verwerkingstechnieken geen risico’s verbonden zijn aan de inzameling en verwerking van gft-afval.

Lees ook de sorteerregels van gft. 

Mogen theezakjes en koffiepads nog steeds bij gft?

Theezakjes of koffiepads bevatten vaak kunststoffen. Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads sinds 2019 niet meer bij het gft-afval. Papieren koffiefilters, koffiegruis, losse thee … zijn natuurlijk welkom in je gft-bak.

Lees ook de sorteerregels van gft. 

Mag ik saus, olie en soep ook in de gft-container gieten?

Een restant spaghettisaus, een kom soep of olie horen niet in de gft-container. Ook beenderen, slachtafval, schelpen van mosselen en oesters of stof uit de stofzuiger mogen niet in de container. 

Lees ook de sorteerregels van gft. 

Hoe kan ik mijn gft-container proper houden?

Spoel je container regelmatig uit, zodat er geen resten in achterblijven. Gebruik geen chloor of bleekwater om je container te kuisen aangezien deze het composteerproces verstoren. Je kan wel soda of zeep gebruiken.

Kan ik mijn gft-container omruilen naar een groter formaat?

Dat kan zeker. Je betaalt hiervoor wel een omruilkost. Als je op dezelfde dag je restafvalcontainer laat omruilen hoef je dit bedrag maar éénmaal te betalen.

Hoe vermijd ik fruitvliegjes in mijn gft-container?

Fruitvliegjes kan je vermijden door je gft te verzamelen in bio-composteerbare zakjes. Het helpt ook wanneer je het gft-afval telkens met een vel krantenpapier afdekt.