Deel/Bewaar

Als inwoner kan je zelf heel wat doen om ervoor te zorgen dat Gent een propere stad wordt en blijft. Naast het melden van een sluikstort kan je ook met buurtbewoners een ‘éénmalige schoonmaakactie’ organiseren. Wie nog verder wil gaan, kan een netheidscharter ondertekenen met de buurt of zichzelf verantwoordelijk maken voor het netjes houden van een kleine zone. In ruil voor het proper houden van je buurt krijg je uitgebreide ondersteuning van de Stad en IVAGO.

Als Gentenaar heb je verschillende manieren om je te engageren om je stad proper te houden, zowel samen met buurtbewoners als individueel:

Deel/Bewaar

Wil je alleen of samen met enkele buurtbewoners je buurt, een deel van de straat of plantsoen netjes houden? Dan kan je een netheidscharter afsluiten bij IVAGO.

Zo'n charter bestaat uit begeleiding, materiaal (grijpers, hesjes, handschoenen, veegborstel ...) en een verzekering van IVAGO. Het engagement om een specifieke zone netjes te houden kan je aangaan voor 1, 3 of 5 jaar. Na afloop kan het altijd verlengd worden.

Daarnaast krijg je ook een container waarin je al het vuil kan deponeren. Zo hoef je je eigen restafvalzak of -container niet te vullen met het opgeraapte vuil. Dit charter is volledig vrijblijvend, je hoeft dus geen 'opruimquota' te halen. Is je container vol, dan kan je ons bellen en wordt die gratis geledigd. Indien je geen plaats hebben voor een container, krijg je speciale zakken.

Registreer hier je netheidscharter.

top

Deel/Bewaar

Tijdens een eennmalige schoonmaakactie verwijder je samen met buurtbewoners en partners in de wijk zwerfvuil en andere rommel. Dit is een eenmalige actie, op een vooraf afgesproken dag en binnen een vooraf vastgelegde zone.

Voor deze eenmalige opkuisdag kan je een beroep doen op IVAGO voor het gratis ontlenen van materiaal (handschoenen, grijpers, veegborstels, zakken…), afspraken voor het ophalen van het ingezamelde afval, affiches... IVAGO voorziet eventueel in een verzekering voor de deelnemers.

Scholen die deelnemen aan MOS (Milieuzorg op School) en een schoonmaakactie plannen met leerlingen vanaf de derde graad van het basisonderwijs, kunnen, indien de planning het toelaat, bijkomend rekenen op begeleiding door IVAGO of vegers van de stedelijke veegploeg.

Voor het organiseren van een éénmalige veegactie kan je terecht bij IVAGO of kan je het aanvraagformulier voor scholen of het aanvraagformulier voor verenigingen invullen.

top

Login

registreer je voor:

  • je ophaalkalender
  • beurten recyclagepark
  • saldo ophaalbeurten

Inschrijven op: