Week van het afvalteam: de helden van IVAGO

bram
Tijdens de Week van Afvalteam geven we de helden van IVAGO nog meer een heldenstatuut. Ze verdienen dat, want deze mannen en vrouwen zijn onmisbaar in ons dagelijkse leven. Door de wind, door de regen, door hittegolven ... Elke dag halen ze je afval op, maar houden ze ook mee de stad net. Bram Van Braeckevelt, voorzitter van IVAGO, is dan ook heel trots op dit team, en vertelt je graag waarom. 

Vijf jaar gelden nam ik de fakkel over van Tine en meteen werd duidelijk dat IVAGO een warm nest is. De stoere mannen en vrouwen van IVAGO vormen, zoals ze het zelf ook wel eens noemen, een IVAGO-familie. Ik vond het best spannend om hun voorzitter te worden, want het is niet zomaar niets. Maar al snel voelde ik dat het IVAGO-team me, zonder te twijfelen, wou begeleiden in deze rol. Er werd tijd voorzien om me het reilen en het zeilen van de boîte te laten ontdekken.

Meer dan je ziet

En groot en uitgebreid is die boîte zeker, want naast het zichtbare gebeurt er heel wat achter de schermen. Iets waarvan we ons soms te weinig bewust zijn. Onze buitendienst (ophalers, chauffeurs, recyclageparkwachter, openbare reiniging, ...) worden ondersteund door een binnenploeg. Van routes uittekenen tot facturen opstellen, van een ophaalkalender maken tot ondersteuning van personeel ...

Het is maar een greep uit wat IVAGO doet, en sowieso vergeet ik nog heel wat diensten en of individuen. Ik denk nu nog aan het magazijn, veiligheidscoördinator, het volledige afvalenergiecentraleteam ... Elke schakel is essentieel voor een vlotte dienstverlening en een veilige werkomgeving, maar ook om een hecht team te vormen dat op elkaar kan rekenen. 

Veranderingen, daar gaan we voor

IVAGO is een plek waar het nooit stil is. Letterlijk en figuurlijk. De AEC draait 24 uur op 24 uur. Maar meer nog, het is een organisatie in beweging, er valt steeds iets te beleven. Ik had de eer om meerdere keren mee op pad te gaan. Met de glaswagen, het sluikstortteam ... Steeds valt het me op met hoeveel toewijding en trots ze door weer en wind op pad gaan. Zonder veel gedoe, maar wel met één doel en dat is hun ronde afwerken.

Als voorzitter kom ik ook in contact met de binnenploeg en hun spirit om door te gaan (met minder personeel, nieuwe wetgeving ...) en uitdagingen vast te pakken, veranderingen door te voeren en iedereen op de werkvloer in te lichten, is bewonderingswaardig. Ik hoef niet lang na te denken om de veranderingen van het voorbije jaar en het komende jaar op te sommen. Met als hoogtepunt van 2023 de zes vernieuwde recyclageparken waar je binnenrijdt met je e-ID werden. 

In 2024 zit het IVAGO-team ook niet stil. Wekelijkse pmd-ophaling in een stukje van Gent, de voorbereiding van de glasbollen, campagnes .... Heel wat te doen, en dat los van het dagelijkse waar afval ophalen en de stad net houden de gewoonste zaak van de wereld is. Ja, soms loopt het mis. Dat weet IVAGO, maar wees er maar zeker van dat ook het IVAGO-team dit vervelend vindt en er alles aandoet om rondes af te werken. 

Merci IVAGO! 

Wees dus geduldig en hoffelijk naar het volledige afvalteam, en help onze helden door je afval correct aan te bieden. Dat is: op de juiste dag, zichtbaar, correct gesorteerd en vooral niet te zwaar. Je maakt het je afvalophaler, recyclageparkwachter ... zoveel gemakkelijker. 

@IVAGO, elk dag zijn jullie voor mijn helden en met ongelofelijk veel dank en bewondering kijk ik naar jullie werk. 
Zonder iemand te vergeten, wil ik het voltallige IVAGO-team bedanken. Het komende jaar vliegen we er nog stevig in, en daar heb ik enorm veel goesting in. Merci helden!

YouTube-filmpje: (716) De helden van IVAGO - YouTube