Er is meer (licht)blauw op straat

IVAGO - Pmd-zakken

Sinds 1 januari mogen yoghurtpotjes, champignonbakjes, plastic zakjes en alle andere huishoudelijke plastic verpakkingen  mee in de blauwe pmd-zak. De inwoners van Gent en Destelbergen hebben de nieuwe sorteerboodschap goed opgepikt. In Gent nam de hoeveelheid pmd in januari met 25 % toe. Destelbergen haalde zelfs 50 % meer pmd-afval op. Er is dus duidelijk meer (licht)blauw op straat. 
Daarnaast sorteren de Gentenaars ook meer gft. Gft en pmd zorgen er samen voor dat de hoeveelheid restafval daalt. 

Van de p van plastic flessen en flacons…

Ruim twintig jaar geleden verscheen de blauwe pmd-zak in het straatbeeld in Gent en Destelbergen. Al die jaren bleef de sorteerboodschap  ongewijzigd. De p van pmd stond voor plastic flessen en flacons. Naarmate het aantal verpakkingen  toenam, zorgde dit meer en meer voor verwarring. 
Fout gesorteerde zakken moesten worden geweigerd. De IVAGO-milieuwerkers maakten zich met de rode sticker niet altijd even populair.
De geweigerde zakken bleven staan of zwierven uit naar verlaten plekken of blinde muren. IVAGO-collega’s mochten de zaak later opkuisen.

…. naar de p van alle plastic verpakkingen

Sinds 1  januari werden de sorteerregels voor de inwoners van Gent en Destelbergen aangepast. Voortaan staat de p van pmd voor alle huishoudelijke plastic verpakkingen. Yoghurtpotjes, champignonbakjes, plastic zakjes, botervlootjes … mogen nu mee in de blauwe zak om gerecycleerd te worden.
In één klap sloten zo’n 280.000 inwoners zich aan bij de nieuwe sorteerboodschap.  Daarmee is Gent de eerste grote stad in het P+md-verhaal. 
Voor de milieuwerkers van IVAGO én voor de bewoners betekent dit een serieuze vereenvoudiging van de sorteerboodschap. De controle werd eenvoudiger en er moeten minder stickers worden gekleefd. Dat zorgt voor minder discussies én properder straten. 

Méér volume: 75 l-zak

Het spreek voor zich dat plastic niet veel weegt, maar wel volume inneemt. Om hierop te anticiperen paste IVAGO het volume van de pmd-zak al aan van 60 l tot 75 l.

Brede communicatie en informatie

Via verschillende communicatiekanalen werd de nieuwe sorteerboodschap verspreid: een flyer van Fost Plus, de IVAGO-wijzer, website en campagnes op sociale media. 

Zijn er dan géén vragen meer?

Toch wel. De sorteerboodschap is dan wel  véél eenvoudiger, maar toch moet ons contactcenter aan telefoon of via mail nog flink wat vragen beantwoorden. 

Chipszakjes (wel), chipstubes (niet), vleessschaaltjes (wel), koffiecapsules (niet)… leveren bij de gemotiveerde burger nog heel wat vragen en twijfels op. 

Vooral verpakkingen die uit verschillende materialen bestaan zorgen voor problemen op en mogen niet in de pmd-zak. 

Er is dus zeker nog een weg te gaan. Wat vandaag erg duidelijk wordt, is hoeveel plastic we dagelijks verbruiken. Afvalpreventie is daarom meer dan een noodzaak. Er kan en moet meer gestuurd worden op minder verpakkingen, design-for-recycling, hergebruik van materialen en eco-design.