Secundair onderwijs

Ook op een school produceer je heel wat afval en daarom vinden we het belangrijk dat we ook jongeren meenemen in ons verhaal. Wat doen we?  

 • We helpen je om in de klas en op de speelplaats duidelijke sorteerstraten in te richten.
 • We bieden didactisch materiaal om sorteren op een speelse manier aan bod te brengen in de klas.

Bekijk hieronder het gratis aanbod en vraag eventueel materiaal aan. 

Heel wat sorteerregels zijn de voorbije maanden veranderd, daardoor zijn niet al onze stickers, publicaties, affiches ... correct. Momenteel herwerken we alles, zodat alles zo snel mogelijk herdrukt kan worden. Ook hebben niet alles meer op voorraad, maar ... Vraag gerust je materiaal aan, we laten je weten welke zaken we niet meer hebben. Alvast onze excuses voor dit ongemak. 

Samen sorteren

algemeen

IVAGO-vuilnisbakjes voor in de klas, het kan! Vraag er eentje aan voor elke afvalsoort (restafval, pmd, glas en gft). We voorzien stickers met duidelijke afbeeldingen zodat leerlingen gemakkelijk de weg vinden naar de juiste afvalbak. Bovendien hebben we ook gele papierkrat, die vangt al het papier op.

Leren sorteren, dat leer je in de kleuter- en lagere school. Toch is het belangrijk om hierop te blijven inzetten. Herhaling is goed, en is ook de basis voor bewustmaking. Fost Plus beeldt op haar affiches de sorteerregels af met prenten en weinig tekst. Ideaal dus om in de klas te hangen.

Samen tegen afval

Algemeen

Preventie begint bij goed sorteren. Hierboven zag je al wat je allemaal kan doen om met je leerlingen actief aan het sorteren te slaan. Door goed te sorteren, kan je zien hoeveel afval je per afvalsoort produceert en zo kan je dan weer gerichte acties opstellen. 

Wie weet 

 • bant jouw school binnenkort koekjes op de speelplaats en gaan jij en jouw school zo de strijd aan tegen het koekpapiertje ... 
 • ruim je samen met collega's het archieflokaal op en gaan jullie creatief aan de slag met het oud papier. 

We schreven alvast een blogartikel over hoe jezelf papier maakt. 

En ook dit nog ... 

 • Samen voor een duurzame school
  Wil je een duurzame school worden, dan neem je het best een kijkje op de site van MOS (Milieuzorg Op School). MOS werkte verschillende thema's uit om het bewustzijn rond duurzaamheid bij leerlingen te verhogen. Een van de thema's is 'Afval'.

   

 • Delen! 
  Heb jezelf een leuke les rond afval, -verwerking, consuminderen …? Deel die dan met communicatie@ivago.be of op KlasCement.