Terug naar school: 10 op 10 voor duurzaamheid

Wasmachine
De grote vakantie zit er op en dat betekent de start van een nieuw schooljaar. Voor de meeste ouders houdt dat ongetwijfeld in: nieuwe schoolspullen kopen. Agenda's, schriftjes, potloden en pennen, alles wordt nieuw aangeschaft. Maar hoe start je het nieuwe schooljaar dan duurzaam? Lees hieronder even mee!

tgGebruik een lijstje voor je benodigdheden

Vooraleer je helemaal loco gaat in de potloden en pennen, maak een lijstje (samen met je kind). Op die manier koop je in de winkel enkel wat je echt nodig hebt en leert je kind bovendien om bewust om te gaan met het kopen van nieuwe spullen. 

opening DBZelf kaftpapier maken: creatief duurzaam!

Op de meeste scholen is het nog steeds verplicht om boeken te kaften. Op zich is dat niet slecht, het zorgt ervoor dat de schoolboeken langer meegaan. De volgende stap is je boek kaften op een duurzame manier: maak zelf je kaftpapier! 

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld oude tijdschriften, papieren winkeltasjes, landkaarten,... Ook kun je bijzonder mooie kaften maken van oud textiel. Tip: op deze pagina lees je alles over boeken kaften met oude kleding. 

Toch liever kaften kopen in de winkel? Kies dan voor rekbare kaften. Deze 'trek' je gewoon over de boeken heen en ze gaan bovendien jarenlang mee. Tip: in sommige winkels kan je kaftpapier kopen met je Ecocheques. Voorwaarde is wel dat het papier ecologisch geproduceerd werd. 

 

KringwinkelKoop herbruikbare spullen

We hadden het hierboven al over herbruikbaar kaftpapier, maar dat is zeker niet het enige duurzame item dat je kan aanschaffen. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een ecologische drinkfles in plaats van flessenwater. Vul deze met kraantjeswater, et voilà, je kan al meteen een hap uit je wekelijks winkelbudget schrappen. 

Kies ook steevast voor het gebruik van een brooddoos i.p.v. boterhamzakjes of aluminiumfolie. Je kan de boterhammen inpakken in een wrap, die kan je makkelijk schoonmaken en de volgende dag opnieuw gebruiken. 

Last but not least: hergebruik schoolspullen van vorig jaar. Veel dingen kan je heus nog wel gebruiken!

 

Denk aan je vervoer

Ga op zoek naar een school die in de buurt ligt. Op die manier kunnen de kinderen zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school gaan. Lukt dat niet? Overweeg dan om te carpoolen met andere ouders of overweeg de bus of de trein. 

 (iurjyf