SLIM KOKEN - Invriezen, Vacuüm & Fermenteren

kookslim

Slim koken gaat over veel meer dan enkel met restjes koken. Voedselverspilling is real en de impact ervan is waarschijnlijk veel groter dan je zelf denkt. 

Wist je dat de gemiddelde Vlaming jaarlijks ongeveer 37 kilogram voedsel verspilt? Dat kost je ongeveer 89 euro per jaar. Als je al het verspilde voedsel in Gent en Destelbergen in een jaar optelt, zijn dat net geen 210 vrachtwagens gevuld met eten. 

Slim koken is dus cruciaal als je dat wil tegengaan! Je kan ervoor zorgen dat je minder restjes hebt, zodat je ze niet hoeft samen te gooien in een zelfverzonnen gerecht. Dat kan door je voedsel in de eerste plaats goed te bewaren. 

Lees hier onze tips over drie top-bewaartechnieken, die ervoor zorgen dat je je verse producten langer kan bewaren en je ze kan verwerken wanneer het je beter uitkomt!

Heb je toch een vacuümmachine thuis? 
Super! Je kan direct aan de slag met het vacuüm bewaren van vlees, vis, groenten, bereide gerechten, … Zorg er wel voor dat de zakjes die je koopt compatibel zijn met je machine. Er bestaan ook rollen waar je zelf je zak op de gewenste lengte kan knippen: handig! 

Dek scherpe randen af
Verpak je droge pasta of een stuk vlees met een scherp bot? Dek het af met wat keukenpapier! Zo voorkom je scheuren en zorg je ervoor dat je pakketje luchtdicht blijft. 

  • Wist-je-datje

    Vacuüm verpakte producten gaan hand in hand met sous-vide koken van bijvoorbeeld een stukje vlees. Bij die kooktechniek worden je producten – in het vacuüm zakje – op een lage temperatuur gegaard in warm water. De producten behouden een maximale versheid en het resultaat is mals vlees met een perfecte gaarheid!