Reisverslag van petfles tot toiletpapierrolletje

IVAGO - Pmd-zakken

Mea culpa … Daar moeten we zeker met beginnen, want een petfles laten reïncarneren als toiletpapierrolletje is mogelijk. Maar alleszins niet evident. Meer voor de hand liggend is dat je toiletpapier en het rolletje ooit in je koelkast stonden als melkkarton.

Lees hieronder een gedetailleerd reisverslag van je pmd-zak en ontdek hoe je afval herboren terugkomt van zijn tocht.

Optische technologieën en manuele daadkracht

Waar waren we gebleven in deze reisetappe? Juist. Jij vult je pmd-zak op de correcte manier, onze pmd-ploegen halen je blauwe zak op en voeren die af naar een overslagplaats. Dit is het startpunt van een spannende reis, want van daaruit vertrekt je huishoudelijk plastic verpakkingen, metaal en drankkarton naar de sorteerinstallatie, en vanaf dan gaat alles in een stroomversnelling.

Want …  

 1. Machinaal worden de zakken opengescheurd en gelijkmatig over een sorteerband verspreid.
 2. Het is belangrijk dat het afval niet op elkaar ligt, want in een eerste fase halen magneten het metaal eruit.
 3. Daarna treedt de non-ferro in met als doel al het aluminium uit de brei af te voeren. Je Coca Cola-blikje gaat dus niet mee naar de volgende ronde.
 4. Ook de volgende ronde is genadeloos, want daar is er met behulp van een optische lezer een schifting tussen PET, shampooflessen, HDPE en Tetra Pak (of simpelweg drankkartonnen).

  We hebben nog een indrukwekkend wist-je-datje voor je: deze scheiding heeft een nauwkeurigheid van 95%. Heel hoog als je weet dat de installatie zo’n 5000 kg afval per uur sorteert.
   

 5. We zijn al heel wat stappen verder, maar we zijn er nog niet. Willen we onze pmd opnieuw inzetten als hoogwaardige grondstoffen, dan moet er ook een fase in het sorteerproces zitten die aandacht heeft voor ‘kleur’. De installatie doet dit ook en slaagt daar in 97% van de tijd perfect in.
 6. Een nauwkeurigheid van 95% en een kleurprecisie van 97% is opmerkelijk, maar noodzakelijk. Om dit alles nog te verbeteren, komt in de laatste fase van het sorteerproces de menselijke hand in het spel. Manueel worden de laatste zaken uit het machinaal gesorteerde goedje gehaald.
 7. De weg op de sorteerband was lang en intens, tijd dus om alles per stroom in balen te persen.
 8. Klaar voor de volgende stop, want na je stoep, de overslagplaats en de sorteerinstallatie is je pmd klaar om door te reizen naar een nieuwe plek.

Daarnet zeiden we het al … Mea culpa. Je petfles een citytrip laten maken en beloven dat hij terugkomt als een nieuwe herbronnen toiletpapierrolletje is niet mogelijk. Maar ettelijke wereldreizen en misschien zelf een tripje in de ruimte geven je petfles misschien voldoende tijd om terug te komen als toiletpapier, of toch zeker als de plastic verpakking van die twaalf essentiële hamsterbare rollen.  

Een lange en onvergetelijke reis is het sowieso, dus vergeet niet … Sorteer steeds goed, geef jouw pmd de kans om de sorteerinstallatie te zien en weet zo zeker dat jouw pmd de grondstof van morgen is.

-- Om dit artikel te kunnen schrijven, gebruikten we de site van Indaver, het verklarende filmpje op YouTube en een gesprek met een van de ontwikkelaars van de installatie.