Je tuin klaar voor de zomer in 5 stappen

Bloemenveld

In je tuin valt er steeds iets te beleven! 

Wist je dat ...
April en mei de ideale maanden zijn om opnieuw je groene vingers uit de mouwen te steken? Je maakt je tuin in een mum van tijd helemaal zomerproof!

Ook al zou je het niet denken, zelfs het najaar is een goede periode om je tuin al zomerproof te maken. 
Hoe je dat doet, lees je in onze blog van augustus.

Maar first things first ... 
Onderstaande vijf stappen gidsen je naar een bloeiende, zoemende zomertuin!

 1.  Gras maaien, zaaien, kalken ... 
 2.  Verstandig snoeien 
 3.  Nu al planten 
 4.  Elk diertje zijn pleziertje
 5.  Nog enkele (kleine) to do's
 1.  Zaaien of bijzaaien 
  Het is net een tikkeltje beter om gras in het najaar te zaaien, want dan is de bodem opgewarmd en groeit het makkelijker. 
  Heb je je kans gemist, geen zorgen! Ook in maart en april lukt het aardig om gras te zaaien, mits je wat meer geduld hebt. Hopelijk vriest het wel niet te vaak, want voor een geslaagd eindresultaat is de bodemtemperatuur minstens 10°C. 
   
 2. Verticuteren 
  Zodra de bodemtemperatuur boven de 10 graden is, verticuteer je best jouw groene tapijt. Idealiter doe je dit twee keer kort na elkaar. Op die manier voorkom je dat een samengekoekte laag van mos, afgestorven gras en plantendelen, enz... je gras bezoedelt. 
   
 3.  Kalken 
  Je gras optimaal laten groeien, kan enkel wanneer je bodem in topconditie is. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is een goede pH-waarde. Dit is niet evident in België, want regen verzuurt de bodem. Daarom is kalken een goede optie. Het kalk wordt meteen opgenomen en herstelt de zuurtegraad van je bodem. Hoeveel je precies moet gebruiken, kan je makkelijk achterhalen met een pH-bodemtest. 
  Een keer per jaar kalken is vaak voldoende, bij een sterk verzuurde bodem doe je dit best ook nog eens in het najaar. 
   
 4.  Maaien
  Elk periode heeft zijn eigen maaifrequentie. Nu het voorjaar aanbreekt, mag je wekelijks de grasmaaier van op stal halen. Een weekje/dagje rust kan als het gras nat is, want dan maai je best niet. Ook is het goed om je gras wat groeikansen te geven, want maaien zorgt ervoor dat je je gras van voedingsmiddelen stript. Dit kan je eenvoudig doen door je gras niet korter dan 3 centimeter te maaien.  
   
 5.  Bemesten 
  Het is belangrijk om je gras af en toe te bemesten. Bij het maaien haal je, zoals eerder vermeld, belangrijke voedingsstoffen weg. 
  Beslis je om organisch te mesten, dan strooi je dit best een eerste keer eind maart/begin april.

Wist je dat ...
Je een keer per jaar ook je kunstgras moet poetsen? Hoef je alles wat hierboven staat niet te doen, haal je tuinslang dan zeker boven en poets je groene matten!

 

Voor velen is snoeien een favoriete tuinbezigheid en heeft de snoeischaar geen geheimen meer, maar snoeien is een vak!

Gouden regel: Het mag niet vriezen als je snoeit. Fruitbomen, bessenstruiken, druivenstruiken, siergrassen (zoals bamboe), buxus, lavendel,... mag je in april zeker snoeien. 

Verdient je heg ook een beurt, doe dit dan ook zeker in het voorjaar! 

 • Voorkom dat bacteriën en schimmels zich verspreiden. Dit kan je doen door niet te snoeien op te koude of vochtige dagen. 
 • Snoei je op een warme dag met nachtvorst, want dan is de de kans groot dat je plant sterft. 
 • Verwijder geen nieuwe scheuten! 
  • Haal eerst de dode takken uit de plant, struik,... voor je aan het snoeien gaat.  
  • Probeer om net boven de nieuwe knoppen te werken met vlotte, enkele bewegingenWist je dat ...

 • Schoon en scherp gereedschap de sleutel naar succesvolle snoeibeurt is? Scherp om snijwonden te voorkomen en schoon zodat je geen ziektes verspreidt. 
 • Je ook je verzamelde snoeihout kan hergebruiken? We schreven er een blog over, klik dus zeker door! 

Er is er een verschil tussen winterharde planten en eenjarige planten. 
Die laatste zet je plant of zet je best pas buiten als je weet dat het zo goed als niet meer  zal vriezen aan de grond. 

Tip: Laat je in een tuincentrum adviseren over je planten-, struiken-, heggenkeuze. Zo weet je zeker wat te doen. 

Wist je dat ... 

 • Het voorjaar de ideale periode is om (klim)planten op te binden en winterharde planten steun en richting te geven met een stok?
 • Je jouw wintercompost nu al kan gebruiken om de groei van je planten extra te boosten?

Deze zoemende bijen en tjilpende vogels verblijven niet per toeval in je tuin. Voor onze vliegende vrienden zijn het drukke tijden, zij beginnen nu met het zoeken van een partner, bouwen van een nest, broeden van eitjes,...

 • Je kan vogels een handje helpen bij het bouwen van een nest. Dat doe je door bijvoorbeeld het haar van je borstel buiten te leggen. 
 • Haal je vogelbollen weg, want die zijn helemaal niet goed voor jonge vogels. Ze bevatten te veel vetten, wat de vogeltjes nog niet goed kunnen verteren. 

Wist je dat ... 

 • Vogels graag een eierschaaltje lusten? Ze hebben de kalk nodig om eieren te leggen. Breek de schaal, leg de stukjes buiten en ze worden met veel plezier opgepeuzeld. 
 • Dieren houden van een niet opgeruimde buurt? Hoewel jij er alles aan doet om je tuin zomerproof te maken en net te houden, vinden dieren een rommelige tuin net interessant en de beste plek om te wonen. 

  Tip: Laat een stukje van je tuin of terras onaangeroerd, en misschien slaag je erin brandnetels 'te kweken'. Wat wij zien als onkruid is namelijk een waar paradijs voor vlinders. Wie weet creëer je een heuse vlindertuin! 

Wist je dat ... 
we de komende maanden heel wat nieuwe blogs schrijven? Twee blogs om naar uit te kijken:

 • Eentje waarin we het hebben over geveltuinen en verticale tuinen. 
 • 'Zomers snacken'. Ideaal om inspiratie op te doen om op en top te genieten van je zomerklare tuin!