Je oude wijnfles, je bokaal van morgen

IVAGO _ Glas _ Stortplaats

Alle kleuren van de regenboog  … Zo oogt je glazenkast, je voorraadkast met bokalen of je wijnkelder. Glas bestaat in allerlei vormen en kleuren. In de IVAGO-wijzer december 2020 (link publicaties) haalden we al kort aan dat glas wordt verbrijzeld tot kleine stukjes, om ze daarna gemakkelijk te smelten tot een nieuwe fles of bokaal. Wit glas wordt steeds gerecycleerd tot wit glas, en gekleurd glas tot, je raadt het goed, gekleurd glas. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Je oude wijnfles, je bokaal van morgen?

De zuivere glasscherven worden in de glasoven gesmolten en dienen als grondstof voor nieuw glas. Er worden geen extra stappen gezet om het nieuwe glas een kleurtje te geven. Dus hoop je dat je oude rode wijnfles, je bokaal van morgen wordt? Dan kan dit enkel een gekleurde bokaal zijn.

Bij de productie van nieuwe flessen, bokalen, glazen … worden er gerecycleerde glasscherven toegevoegd. De toevoeging zorgt voor een energiebesparing van zo’n 25%. In vergelijking met ‘nieuw’ glas is er meer dan de helft minder soda en zand nodig om het smeltpunt te bereiken. Op die manier daalt het CO2- gehalte drastisch en worden grondstoffen niet onnodig uitgeput.  
 
Om de kringloop van je glas zo hoog mogelijk te houden en de planeet optimaal te sparen, is sorteren dus een must. Het glas kunnen we steeds opnieuw recycleren en dat zonder kwaliteitsverlies. Dus het kan zeker dat je oude (witte) wijnfles van vandaag, je bokaal van morgen is.