Het perfecte bijenhotel met deze 5x5

Blog _ Bijen

5 waaroms

2 MUST-DO WAAROMS  

  • Je hotel als veilige haven
    Doordat we onze huizen steeds beter isoleren, blijven er maar weinig kieren en spleten over om een nestje in te maken, hierdoor zijn de bijtjes met uitsterven bedreigd. Met je hotel zorg je voor een gezellig en veilig plekje.

    Een extra bedreiging voor je hotelgasten is de daling van nectarplanten. De planten zijn ook vaak bespoten met pesticide.Dit zorgt voor heel wat ziektes en sterfte van onze waardevolle bij. 
     

  • Je hotel als wereldredder
    De solitaire bij is de allerbeste bestuivers, beter dan zijn neef de honingbij. Dit komt doordat ze enkel op nectar- en stuifmeelpad gaan voor hun eigen energievoorziening.

    Maar waarom is die bestuiving zo belangrijk?
    Als de bloemen van groot en klein fruit, groenten en andere belangrijke landbouwgewassen niet worden bestoven, dan kunnen vruchten en zaden zich niet ontwikkelen.

    Door jouw veilig en gezellig hotel, blijft de solitaire bij bestaan en zo dus ook onze planten. Zonder bestuiving zal twee derde van de planten op aarde uitsterven.

 

3 NICE-TO-HAVE WAAROMS

  • ​​​​​Je hotel als deel van de kringloop
    Solitaire bijen eten schadelijke insecten op. Er is een mooi evenwicht tussen de verschillende insecten in je tuin en je doet dus op een ecologische manier aan insectenbestrijding.
     
  • Je hotel als het begin van fris, fruitig en groen
    Je hotelgasten zorgen ervoor dat je fruit mooier wordt, je bloemen nog kleurrijker zijn en dat allemaal doordat je nieuwe tuingenoten, in ruil voor een logement, je tuin volop bestuiven.
     
  • Je hotel als gezellige verzamelplek
    Bijen kunnen zelf hun weg zoeken in kieren en spleten, denk maar aan die ene groef in je terras. Om overlast te voorkomen, stuur je ze beter op hotel. 

5 voorbeelden

Hieronder zie je vijf voorbeelden van een bijenhotel. Je kan er zo gek in gaan zoals je zelf wilt. 

Blog _ Bijenhotel

5 tips

1

Plaats je hotel naar het zuiden

Bijenhotels vangen best zo veel mogelijk zon en zo weinig mogelijk regen. Plaats het daarom naar het zuiden gericht en voorzie eventueel een dakje. Zorg ervoor dat het stevig vasthangt, en niet in de lucht bengelt.

-- Conclusie: je hotel onder een boom of struik vestigen, is geen goede optie.

Hang je hotel niet te laag om een bezoek van mieren of katten te vermijden en zo voorkom je ook waterschade door opspattende regen.

2

Maak je hotel knus en gezellig

Zorg voor voldoende variatie. Varieer in ruwe en gladde materialen (dennenappels, stro, takjes, bamboe, riet, vlier ... ).

Ook glas is glad, en dus een ideaal iets om te verwerken in je hotel. Wil je weten hoe je nieuwe tuingenoten stuifmeel stockeren of eitjes leggen? Steek dan zeker een glasbuisje tussen je riet en bamboestengels. Haal het buisje er voorzichtig uit en ontdek hoe een bewoonde hotelkamer er uitziet. Een echte aanrader, zeker doen

3

Bouw je hotel op de juiste schaal

Je hotel hoeft niet groot te zijn om een meerwaarde te zijn. Maak een hotel perfect op maat van jouw ruimte en vermijd zo overlast.

4

Vroegboekkorting voor je hotelgasten

Idealiter maak en plaats je je bijenhotel vroeg op het jaar. Januari is een goede maand, want rond februari kan het al aardig druk zijn in je hotel.

Toch kan je het hele jaar door je hotel uitbaten, je zal zien dat in sommige periodes er net wat minder bijen zijn. Maak je geen zorgen, in het hoogseizoen zal je hotel opnieuw op volle toeren draaien.

5

Verwen je gasten met lekker eten en drinken

’s Ochtends trekken bijen erop uit om een eerste opkrikkende waterdruppel. Doordat het de laatste maanden heel droog was, vinden je gasten steeds moeilijker een terrasje voor hun ochtendkopje. Je kan hen helpen door aan je hotel een bak houtschors te plaatsen.

Je kan ook een lekker planten- en bloemenmenu samenstellen, een menu dat rijk is aan stuifmeel en nectar. Hoe meer bloemen de plant heeft, des te meer je klanten kunnen smikkelen. Je charmeert je tuingasten met madeliefjes, sneeuwklokjes, lavendel, paardenbloemen, blauwe druif, bloeiende klimop, winterheide, Japanse asper … Je leest het, je gasten zijn snel tevreden.

5 wist-je-datjes

1

Geen routebeschrijving mogelijk
Je hoeft helemaal niks te doen, de bijen (en hommels) vinden op eigen houtje je hotel. Het is niet nodig om suiker als lokmiddel te gebruiken, want dan is de kans groot dat je ongewenst bezoek, de wesp, over de vloer krijgt.

2

Snoezige hotelgasten
Wilde of solitaire bijen steken niet, omdat ze geen volk hoeven te verdedigen.

3

Jouw hotelgasten zijn (k)anjers
Solidaire bijen zorgen voor  97% bestuiving. Een waardeloos getal, tot je weet dat jouw hotelgasten evenveel bestuift als 120 honingbijwerksters.

4

Je hotel hoef je niet schoon te maken
Wilde bijen hebben maar één generatie per jaar, ze blijven dus een heel jaar. Ook in de winter, want onze nieuwe tuingenoten trotseren zonder problemen de koude. Laat daarom het bijenhotel altijd buiten hangen. De gangetjes uitboren of proper maken is niet nodig.

Merk je dat er geen beweging meer is en je hotel niet langer volboekt is, dan kan je het materiaal vervangen.

5

Nog meer snoezige hotelgasten  
Ook solitaire wespen vinden hun onderdak in een bijen- of insectenhotel. De wespen helpen je bij de bestrijding van schadelijke insecten, want die laatste worden het voedsel van de wespenlarven. 

 

 

 

Om dit blogartikel te schrijven, haalden de mosterd (hier, de honing) bij Natuurpunt en Vlaco.