Feestelijk én minder verspillen: een eindejaar zonder restjes!

x

In de aanloop naar het einde van het jaar wordt onze keuken vaak gevuld met heerlijke lekkernijen en feestelijke maaltijden. Helaas gaat dit maar al te vaak gepaard met een ongewenst bijproduct: voedselverspilling. Gelukkig kunnen we met een beetje planning en creativiteit ervoor zorgen dat onze eindejaarsfeesten niet alleen smakelijk zijn, maar ook vriendelijk voor het milieu. Hier zijn enkele slimme tips om minder restjes te hebben tijdens de eindejaarsperiode.

 

Een slimme boodschappenlijst

lijst

Voorkom overmatige aankopen door een gedetailleerde boodschappenlijst te maken. Bedenk welke gerechten je wilt bereiden en koop alleen de benodigde ingrediënten. Dit helpt niet alleen voedselverspilling te verminderen, maar bespaart ook geld. 

 

 

 

 

Wees bewust van de porties die je gebruikt

Stel vooraf de vraag "hoeveel heeft iedereen echt nodig?" Het is verleidelijk om een beetje te veel te maken omdat je wil zeker zijn dat je al je gasten genoeg kan aanbieden. Dit kan je ondervangen door eventueel restjes mee te geven met je gasten of door gerechten te maken waarvan je weet dat je ze de dag nadien nog kan combineren in een ander gerecht. 

Creatief koken met restjes

Wees niet bang om creatief te zijn met de overgebleven ingrediënten. restjes van groenten kan je toevoegen aan soep of omelet, vlees kan worden gebruikt voor wraps of salades. 

Invriezen voor later

De feestdagen kunnen best vermoeiend zijn. Heb je geen zin restjes verzamelen? Sommige gerechten lenen zich goed voor in te vriezen. Verdeel de overschotjes in porties en vries ze in voor toekomstige maaltijden. 

 

Bewaar bewust

potjes

Bewaar voedsel op een slimme manier. Zet producten die snel bederven vooraan in de koelkast, zodat ze eerder worden opgemerkt en gebruikt. Gebruik bovendien bewaarpotjes in plaats van vershoudfolie. 

 

 

 

 

 

Door deze tips in acht te nemen, kun je niet alleen genieten van een smaakvolle eindejaarsperiode, maar ook bijdragen aan duurzamere en milieuvriendelijkere feesten!