Een afvalvrij communie-of lentefeest organiseren doe je zo!

mei plasticvrij
Het is weer zover! De meimaand staat voor de deur, en dat betekent tevens ook de start van mei plasticvrij. Steeds meer mensen denken bewuster na over wat er allemaal geconsumeerd wordt tijdens een lente-of communiefeest. Minder afval produceren tijdens je feest zorgt immers niet enkel voor een minder grote afvalberg, het is ook een aanzienlijke besparing in je portemonee!

Benieuwd naar hoe ook jij je steentje kan bijdragen? IVAGO helpt je graag op weg. 

Hieronder delen we met jullie enkele tips die je kan gebruiken om je communie- of lentefeest niet enkel goedkoper maar ook efficiënter te laten verlopen, en zonder afval achteraf!

  1. Digitale uitnodigingen: Stuur digitale uitnodigingen in plaats van papieren uitnodigingen. Dit bespaart niet alleen papier, maar ook energie en middelen die nodig zijn voor drukwerk.

  2. Herbruikbare servies en bestek: Gebruik herbruikbare borden, bestek, glazen en servetten in plaats van wegwerpartikelen. Dit vermindert aanzienlijk de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd.

  3. Lokale en seizoensgebonden gerechten: Kies voor lokale en seizoensgebonden gerechten bij het samenstellen van het menu. Dit vermindert de ecologische voetafdruk van het evenement door transportkosten te verlagen en het ondersteunen van lokale boeren.

  4. Minimaliseer verpakkingen: Koop je voedingswaren en drankjes in bulk om verpakkingsafval te beperken. Als verpakkingen nodig zijn, kies dan voor recyclebare of composteerbare opties.

  5. Composteerbaar afval: Zorg voor een aparte bak voor composteerbaar afval, zoals voedselresten en servetten gemaakt van natuurlijke materialen. Vergeet zeker je bezoekers niet hierover te informeren.

  6. Drinkfontein of grote kannen water: Gebruik een drinkfontein of grote kannen water in plaats van individueel verpakte dranken. Dit vermindert de hoeveelheid plastic afval.

  7. Duurzame decoraties: Versier de locatie met duurzame en herbruikbare decoratie zoals bloemen, stoffen vlaggen of herbruikbare banners.

  8. Geen plastic geschenkverpakkingen: Als je cadeautjes geeft, vermijd dan plastic verpakkingen of inpakpapier. Gebruik in plaats daarvan herbruikbare tassen, dozen of zelfs stof als inpakpapier.

  9. Informeer gasten: Misschien wel de belangrijkste, informeer je gasten over je inspanningen om een afvalvrij feest te organiseren en moedig hen aan om deel te nemen door herbruikbare items mee te nemen en bewust om te gaan met afval.