Onze nieuwe zwerfvuilcampagne is er!

Zwerfvuil_OnTheGo2022

Papiertjes, blikjes, pizzadozen, frietbakjes … we zien ze helaas nog altijd op straat. Met een ludieke sensibiliseringscampagne benadrukt IVAGO dat zwerfvuil écht ongewenst is. De insteek: wie afval op straat gooit, creëert eigenlijk een crime scene. “In heuse Hollywoodstijl zal IVAGO de komende weken verschillende misdaadplaatsen aftekenen met krijt alvorens ze op te ruimen”, zegt voorzitter Bram Van Braeckevelt. “Zo kan iedereen zien hoeveel afval er op de grond terecht komt.”

De aftrap van de zwerfvuilcampagne vond plaats op de Graslei, de favoriete picknickplaats van menig Gentenaar en haar bezoekers. IVAGO-voorzitter Bram Van Braeckevelt en enkele medewerkers gingen meteen aan de slag: elk stukje zwerfvuil werd, zoals op een misdaadplaats, met stoepkrijt omcirkeld voordat het in de IVAGO-stofzuigers verdween. Fietskoeriers die geen maaltijden brachten, maar juist het afval ophaalden, hielpen mee. “We proberen te focussen op afval van meeneemmaaltijden, maar we aarzelen niet om ook ander zwerfvuil te omcirkelen. Het afval is weg, maar de krijtcirkels blijven. Iets waar je niet zomaar naast kan kijken”, vertelt Bram Van Braekevelt.

CRIME SCENES

“Om de start van deze campagne in de verf te zetten, werd de Graslei sinds gisteren 18.00 uur niet meer opgeruimd. En dat valt snel op bij dit mooie weer.”, voegt Bram Van Braeckevelt toe. Na de actie was er dus een Graslei vol cirkels en de boodschap ‘Mag het minder afval zijn’. “Opvallend hoeveel vuilnisbakken er staan en welke berg aan afval er toch ‘gewoon’ achterblijft.”, vertelt een omstaander aan Jan Matthys die reacties op de actie sprokkelde.

De actie op de Graslei loopt nog tot en met 19 mei. Op die dag voorziet IVAGO ook een update over het aantal “crime scenes”. “De komende maanden herhalen we de actie op verschillende hotspots in Gent. We geloven erin dat we door zwerfvuil nog meer visueel te maken, we inwoners en bezoekers kunnen overtuigen takewayafval niet zomaar op de stoep te gooien”, vult Sandra Deneef (woordvoerder IVAGO) aan.

ON THE GO PROJECT GENT

De zwerfvuilcampagne kadert binnen het “On the Go”-project van Mooimakers. IVAGO, Mooimakers en Stad Gent zoeken manieren om zwerfvuil van afhaalmaaltijden een halt toe te roepen.

Zie ook: de reportage van AVS en de artikelen in HLN  en Het Nieuwsblad over de lancering van onze zwerfvuilcampagne.