IVAGO opent het recyclagepark van de toekomst

RP van de toekomst

Op zondag 11 juni 2023 werd het vernieuwde recyclagepark in Destelbergen feestelijk geopend. “Het gaat om een volledige transformatie in het kader van de circulaire economie”, zegt IVAGO-voorzitter Bram Van Braeckevelt. De andere vijf recyclageparken van IVAGO worden de komende maanden vernieuwd. “De Destelbergenaars kregen vandaag al de kans om hun recyclagepark 2.0 uit te testen”, glundert IVAGO-ondervoorzitter Michaël Vercruyssen, tevens schepen van Afvalbeleid in Destelbergen. “We staan nu helemaal klaar voor de toekomst!”

De grootscheepse werken aan het recyclagepark van Destelbergen zijn begonnen in februari. Het park bleef wel geopend, om de hinder voor de bezoekers zo veel mogelijk te beperken. In mei pas ging het park dicht voor enkele weken. “En nu is het eindelijk zo ver”, vertelt Michaël Vercruyssen. “Vanaf dinsdag 13 juni gaat het recyclagepark van Destelbergen weer open voor de inwoners van Destelbergen. Wie zich inschreef voor de opendeurdag van vandaag, kreeg als eerste de kans om het vernieuwde park persoonlijk uit te testen.”

5 FRACTIEGROEPEN, ELK MET HUN EIGEN KLEUR

De grootste verandering? “Het vernieuwde recyclagepark is opgedeeld in een betaalzone en een niet-betaalzone”, verduidelijkt Bram Van Braeckevelt. “Het aanbieden van afval dat gemakkelijk gerecycleerd kan worden – zoals oud papier, metaal, glas en kga – blijft gratis. Het aanbieden van afval daarentegen dat moeilijk of zelfs niet meer in aanmerking komt voor een tweede leven, wordt betalend. Brandbaar grofvuil bijvoorbeeld is de duurste afvalfractie, want dat kan enkel nog verbrand worden.”

Met die manier van werken volgt IVAGO de VLAREMA-wetgeving. De afvalstoffen die je kan aanbieden op het recyclagepark 2.0 worden daarom onderverdeel in 5 fractiegroepen, met elk hun eigen kleur:

  1. Groen (niet-betalend): papier & karton, glas, metaal, kga, …
  2. Geel (betalend): tuinafval en snoeiafval, steenpuin, hout, harde plastics.
  3. Oranje (betalend): roofing, inert, treinbielzen, gips & gipsplaten.
  4. Grijs (betalend): afval van gebonden asbest.
  5. Rood (betalend): brandbaar grofvuil.

DE BESTE VOORBEREIDING BEGINT OP IVAGO.BE

“Met een moderner recyclagepark streven we uiteraard ook naar een nog betere service”, vult Michaël Vercruyssen aan. “Het toegangssysteem bijvoorbeeld kreeg een grondige update: gedomicilieerde inwoners van Destelbergen kunnen nu het park binnen met hun e-ID, dus weer een kaart minder in je portefeuille!”

En ja, natuurlijk is het even wennen! “We helpen de bezoekers op weg met een handige waaier van de vijf fractiegroepen en met een nieuwe gids voor een vlot bezoek aan het recyclagepark”, zegt Celine De Coster, woordvoerster van IVAGO. “En via ivago.be kan je je route door het park al van thuis uit helemaal uitstippelen. Of vraag raad aan de parkwachters, die staan zoals altijd paraat.”

GENTENAARS, NOG EVEN GEDULD AUB

De komende maanden krijgen de recyclageparken op het grondgebied van de Stad Gent hun make-over: Proeftuinstraat, Drongen, Gentbrugge, Oostakker en Gaardeniersweg. Voorlopig kunnen Destelbergenaars enkel terecht op het park van Destelbergen, en Gentenaars enkel in de 5 Gentse recyclageparken – die nog draaien op het ‘oude’ systeem. Pas tegen eind dit jaar, als alle parken vernieuwd zijn, kunnen zowel Gentenaars als Destelbergenaars weer in alle parken terecht.