Zo voorkom je vastgevroren afval in je container

sneeuw

De inhoud van je container kan tijdens bij vriestemperatuur gaan vastvriezen. Dat is heel vervelend, want het zorgt er vaak voor dat de container niet goed geleegd kan worden. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om dit te voorkomen. 

De belangrijkste regel luidt alvast: doe geen zout of antivriesmiddel in de gft-container om vastgevroren afval te ontdooien. Hierdoor kan de verwerker het gft-afval niet op de juiste manier recycleren, zijnde gebruiken als grondstof voor compost. 

  1.  Afval dat droog is, bevriest minder snel. Laat nat afval dus goed opdrogen vooraleer het in de gft-container gaat. 
  2.  Je kan onderin de gft- of restafvalcontainer wat houtsnippers of een eierdoos leggen. Dit zorgt er voor dat het vocht van je afval geabsorbeerd wordt. Je kan bijvoorbeeld ook een vel krantenpapier tussen het gft-afval leggen. 
  3. Plaats je container zolang mogelijk op een droge of beschutte plek zoals bijvoorbeeld je garage, tuinhuis of een schuur. Zet hem pas buiten rond 7u30. Dan heeft het afval minder lang de tijd om aan te vriezen. 
  4. In de herfst hebben de meeste mensen wat bladafval. Bladeren mogen bij het gft-afval gesorteerd worden, maar let op dat je het niet gaat aanstampen. Aangestampt en vooral nat afval vriest aan en blijft bijgevolg vastzitten in de container. 
  5.  Is de inhoud van je container toch vastgevrozen? Probeer het dan voorzichtig los te steken met een schop. 
  6.  Niet enkel de inhoud van je container maar ook het deksel kan vastvriezen. Plaats een takje of houtje onder het deksel om dit te voorkomen.