Het recyclagepark verandert

In 2023 kregen de zes recyclageparken van IVAGO een grondige make-over. Vanaf 1 februari 2024 zijn al onze recyclageparken opnieuw geopend.

3. Zo werkt het vernieuwde recyclagepark

Het vernieuwde recyclagepark is opgedeeld in een betalende zone en een niet-betalende zone. Je betaalt je bezoek aan het park via je IVAGO-rekening, die je ook gebruikt voor de ophaling van je afval in containers en voor de ophaling van grofvuil.

 • Hier vind je een handig plannetje over de werking van het vernieuwde recyclagepark.
 • Raadpleeg hier onze gids voor een vlot bezoek aan het recyclagepark (versie voor Gentenaars). Klik hier  voor onze gids voor een vlot bezoek aan het recyclagepark (versie voor Destelbergenaars). Liever een papieren versie? Vraag ernaar bij onze parkwachters of aan het IVAGO-onthaal in de Proeftuinstraat! 
 • Bekijk hier ons filmpje over de werking van het vernieuwde recyclagepark:

5. Veelgestelde vragen

 • 1. Hoe geraak ik binnen in het vernieuwde recyclagepark?

  • Als gedomicilieerde inwoner van Gent of Destelbergen: met je e-ID
  • Als niet-gedomicilieerde inwoner (student, tweede verblijf, toekomstige inwoner, …) van Gent of Destelbergen: met je groene Recyclageparkkaart. De betrokkenen Destelbergenaars ontvingen begin mei een brief van IVAGO met de nodige uitleg hierover, de betrokken Gentenaars kregen begin september hun brief in de bus.
 • 2. Ik ben een niet-gedomicilieerde inwoner van Gent / Destelbergen. Hoe kan ik mijn groene Recyclageparkkaart aanvragen?

  • De Recyclageparkkaart kost € 15 en kan je hier aanvragen.
  • Of je kan de kaart aankopen aan het IVAGO-onthaal in de Proeftuinstraat in Gent.
 • 3. Ik ben een bedrijf gevestigd in Gent / Destelbergen. Hoe geraak ik binnen in het vernieuwde recyclagepark?

  Eveneens met een groene Recyclageparkkaart (zie vraag 2). Bedrijven kunnen hun kaart hier  aanvragen.

 • 4. Wat gebeurt er met mijn oude IVAGO-kaart?

  Je oude IVAGO-kaart werd stopgezet en is dus niet langer bruikbaar op het recyclagepark.

  • Gedomicilieerde inwoners van Gent / Destelbergen: je betaalde indertijd een waarborg van € 7,5 voor je IVAGO-kaart. Die waarborg schaffen we nu af. Het bedrag van € 7,5 wordt op je IVAGO-rekening gezet. Mocht je geen IVAGO-rekening hebben, omdat je bijvoorbeeld je afval aanbiedt in zakken in plaats van in containers, dan wordt het bedrag van € 7,50 op je tegoed geplaatst voor een volgend bezoek aan het recyclagepark.
  • Gedomicilieerde en niet-gedomicilieerde inwoners van Gent / Destelbergen die gebruik maken van een ondergronds sorteerpunt: je oude IVAGO-kaart wordt je Sorteerpuntkaart. Voor het openen van de afvalluiken op het ondergrondse sorteerpunt blijft je net als vroeger je oude IVAGO-kaart gebruiken. Is je IVAGO-kaart beschadigd, of ben je hem kwijt? Voor de prijs van € 15 kan je een nieuwe kaart kopen aan het IVAGO-onthaal in de Proeftuinstraat, of via ‘Mijn IVAGO’.
  • Niet-gedomicilieerde inwoners van Gent / Destelbergen: voor je oude IVAGO-kaart betaalde je indertijd een waarborg van € 7,5. Die waarborg schaffen we nu af. Het bedrag van € 7,5 zullen we verrekenen als je een groene Recyclageparkkaart koopt (zie vraag 2). Wens je geen Recyclageparkkaart aan te kopen? Dan wordt het bedrag van € 7,5 op je bankrekeningnummer gestort.
 • 5. Als mijn oude IVAGO-kaart wordt stopgezet en als ik geen gebruik maak van een ondergronds sorteerpunt, mag ik de kaart dan in de vuilnisbak gooien?

  Oude IVAGO-kaarten worden verzameld in de Kaart Recyclagebox die je terugvindt op het vernieuwde recyclagepark. Vraag ernaar bij de parkwachters.

 • 6. Krijg ik nog altijd 12 keer gratis toegang tot het recyclagepark?

  • Voor gedomicilieerde inwoners van Gent / Destelbergen werd het systeem van de 12 gratis bezoeken per kalenderjaar vervangen door 12 gratis toegangsbeurten voor het recyclagepark. Deze 12 toegangsbeurten gelden per gezin. Je betaalt met andere woorden niets om toegang te krijgen tot het recyclagepark. Vanaf je 13e bezoek betaal je wél € 2 om toegang te krijgen. 
  • Niet-gedomicilieerde inwoners van Gent / Destelbergen betalen vanaf hun 1e bezoek 2 euro om toegang te krijgen tot het recyclagepark.
  • Bedrijven betalen 20 euro om toegang te krijgen tot het recyclagepark, eveneens vanaf hun 1e bezoek.


  Let wel op: 
  het vernieuwde recyclagepark is opgedeeld in een betalende zone en een niet-betalende zone. Voor het aanbieden van afval dat moeilijk of zelfs niet te recycleren valt, betaal je bij elk bezoek aan het recyclagepark een bepaald tarief – afhankelijk van het type afval – dat werd vastgelegd in overleg met de gemeente Destelbergen. Die manier van werken wordt ons opgelegd door de Vlaamse VLAREMA-wetgeving.

  Klik hier voor de exacte tarieven per afvalsoort (Gentenaars).

  Klik hier voor de exacte tarieven per afvalsoort (Destelbergenaars). 

 • 7. Hoe kan ik als gedomicilieerde inwoner van Gent / Destelbergen weten hoeveel gratis toegangsbeurten ik nog over heb?

  • Goed nieuws: bij de opening van de vernieuwde recyclageparken zetten we voor alle gedomicilieerde inwoners van Gent / Destelbergen de teller weer op nul. Dus in 2023 heb je als gedomicilieerde inwoner van Gent / Destelbergen sowieso recht op 12 toegangsbeurten.
  • Bij elk bezoek aan het vernieuwde recyclagepark zie je bij het binnenrijden je saldo aan gratis toegangsbeurten verschijnen op het scherm van de toegangszuil. Of raadpleeg je saldo via ‘Mijn IVAGO’
 • 8. Op welke recyclageparken kan ik terecht, zolang de vernieuwingswerken duren?

  Alle recyclageparken zijn opnieuw geopend vanaf 1 februari 2024. 

 • 9. Waarom moet je vanaf nu betalen om je afval aan te bieden op het recyclagepark?

  • Het aanbieden van afval dat gemakkelijk gerecycleerd / verwerkt kan worden, blijft net als vroeger gratis. Het gaat om papier en karton, glas, metaal, autobanden, (auto)batterijen, motorolie, afgedankte elektronische apparaten, piepschuim, plasticfolies, fietsbanden, klein gevaarlijk afval, frituurolie en -vet, textiel, matrassen, kurk, toners en cartridges, TL- en spaarlampen, koel -en vriestoestellen, tv’s en monitoren, afgedankte grote huishoudtoestellen en overige kleine toestellen.
  • Het aanbieden van afval dat moeilijk / niet gerecycleerd kan worden, wordt betalend. Waarom? De VLAREMA-wetgeving stelt aan alle recyclageparken over heel Vlaanderen – terecht – steeds hogere eisen voor afvalinzameling -en sortering. Daarbij is de redenering dat de tarieven voor het aanbieden van het afval ervoor zorgen dat je automatisch beter zal sorteren (hoe beter je sorteert, hoe lager je afvalfactuur). Daarnaast is er vanuit de OVAM een verplichting om alle grofvuil betalend te maken. 

  De tarieven per afvalsoort voor Gentenaars vind je hier terug.

  De tarieven per afvalsoort voor Destelbergenaars vind je hier terug. 

 • 10. Is een bezoek aan het vernieuwde recyclagepark duur?

  Helemaal niet! Het aanbieden van 600 kilo steenpuin kost € 12 voor Gentenaars. Bied je minder dan 500 kilo steenpuin aan per kalenderjaar? Dat is gratis! Het aanbieden van 10 kilo brandbaar grofvuil kost € 2. Het aanbieden van minder dan 200 kilo asbestafval per kalenderjaar is gratis. Het aanbieden van papier & karton, glas, metaal, kga, … is eveneens gratis!

  En in Destelbergen? Het aanbieden van 200 kilo tuinafval kost € 8 voor Destelbergenaars. Het aanbieden van 10 kilo brandbaar grofvuil kost € 3. Bied je minder dan 200 kilo afval van gebonden asbest aan per kalenderjaar? Dat is ook voor Destelbergenaars gratis! Het aanbieden van papier & karton, glas, metaal, kga, … is eveneens gratis!

 • 11. Hoe werkt het vernieuwde recyclagepark precies?

  • Het vernieuwde recyclagepark is opgedeeld in een betalende zone en een niet-betalende zone.
  • De afvalstoffen die je kan aanbieden op het recyclagepark worden onderverdeeld in 5 nieuwe fractiegroepen, met elk hun eigen kleur:
   • Groen: niet-betalend, want deze afvalsoorten kunnen we makkelijk recycleren / verwerken tot nieuwe producten.
   • Geel (tuinafval, steenpuin, hout, harde plastics, …): voor Gentenaars hangt het tarief hier af van de hoeveelheid afval die je aanbiedt per kalenderjaar. Voor Destelbergenaars: betalend vanaf de eerste kilo.
   • Oranje (roofing, inert, gips, …): voor Gentenaars hangt het tarief hier af van de hoeveelheid afval die je aanbiedt per kalenderjaar. Voor Destelbergenaars: betalend vanaf de eerste kilo.
   • Grijs: asbest, betalend vanaf 200 kilo per kalenderjaar.
   • Rood: brandbaar grofvuil is de duurste afvalfractie, want brandbaar grofvuil valt moeilijk of zelfs niet meer te recycleren.
  • Je biedt je afval aan in deze volgorde: groene fractiegroep (niet-betalende zone) → betalende zone → weegbrug → rode fractiegroep → weegbrug → oranje fractiegroep → weegbrug → gele fractiegroep → weegbrug → grijze fractiegroep → uitgang.
 • 12. Hoe vind ik mijn weg op het vernieuwde recyclagepark? Welk afval hoort in welke container?

 • 13. Het vernieuwde recyclagepark werkt met nummerplaatherkenning. Kan ik dan met een geleende auto of met een deelwagen het park bezoeken?

  Ja dat kan. De nummerplaatherkenning op het vernieuwde recyclagepark is vooral bedoeld om je bezoek te vergemakkelijken. Als je met de wagen komt, meld je je aan bij de ingang met je e-ID (gedomicilieerde inwoners) of met je groene Recyclageparkkaart (anderen). Bij het binnenrijden wordt je nummerplaat gescand. Zo hoef je tijdens je bezoek slechts één keer je e-ID of je groene Recyclageparkkaart te tonen. 

  De koppeling tussen je nummerplaat en je bezoek (op zijn beurt gekoppeld aan je e-ID of je RP-kaart) verdwijnt zodra je het recyclageparkkaart weer buitenrijdt. Dus je kan met eender welke wagen naar het recyclagepark komen. Die wagen hoeft ook niet op jouw naam te staan.

  Onze ANPR-camera’s scannen bovendien enkel de voorste nummerplaat, dus er is ook geen probleem als je het recyclageparkkaart bezoekt met een geleende aanhangwagen.

 • 14. Hoe wordt het afval dat ik wil aanbieden op het park precies gewogen?

  Als je de betalende zone van het recyclagepark binnenrijdt, wordt je auto of je fiets gewogen (of je afvalbak, als je te voet bent). Nadat je al je betalende afvalsoorten hebt aangeboden, ga of rijd je verder naar de uitweegbrug. Daar wordt je auto / fiets / afvalbak een laatste keer gewogen. Je krijgt een overzicht van al het afval dat je hebt aangeboden, per fractiegroep. 

  De weegbruggen op de recyclageparken worden geijkt conform de wetgeving en beschikken over een certificaat van ijking. Alle bijkomende informatie daarover vind je terug in ons recyclageparkreglement. De indicatoren van de weegbrug geven een gewicht dat wiskundig wordt afgerond (naar boven of naar beneden) op 5 kg. Er wordt aangeraden om zoveel mogelijk te sorteren via de rolcontainer of de groene zak. 

  Opgelet: als je met de wagen naar het recyclagepark komt, zorg er dan voor dat je wagen correct gepositioneerd staat op de weegbrug. De vier wielen moeten volledig op de weegbrug staan, om verkeerde wegingen te vermijden.

 • 15. Wat met lachgasampules?

  GOOI EEN LACHGASCAPSULE NIET IN DE NATUUR OF IN DE OPENBARE VUILNISBAK

  Lachgas zorgt al enige tijd voor problemen in onze afvalenergiecentrale. De drug wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt als "partydrug" en na gebruik worden de (soms niet zo) lege flessen achtergelaten in parken of in de afvalkorven (openbare vuilnisbak). 

  Het gebruik van lachgas schaadt niet enkel je gezondheid. Ook onze installaties krijgen het zwaar te verduren: wanneer onze medewerkers de afvalkorven ledigen, komen de flessen in onze verbrandingsoven terecht en zorgen ze voor enorme ontploffingen met schade tot wel 45.000 euro per ontploffing. 

 • 16. Kan ik met de fiets naar het recyclagepark komen?

  Ja, dat kan. Fietsers krijgen voorrang op de auto's, behalve in het recyclagepark de Gaardeniersweg. Dit omdat de doorgang te smal is, waardoor fietsers geen voorrang kunnen krijgen of nemen. 

  Opmerking: met kleine hoeveelheden brandbaar afval ga je beter niet naar het recyclagepark. Dit kan nl. i de restafvalzak of in de rolcontainer.

6. Wat vinden de bezoekers van het vernieuwde recyclagepark?

Enkele weken na de opening van het vernieuwde recyclagepark in Destelbergen, op 11 juni 2023, gingen we eens polsen bij de bezoekers. Wat vinden zij ervan? Bekijk hier de video!