Meer dan 3.900 lenteschoonmakers

IVAGO - Gentsche Gruute Kuis Leiekaai

Zo’n 3.910 vrijwilligers, scholen, verenigingen en bedrijven stonden tijdens De Schoonste Week (14-18 maart), de Gentsche Gruute Kuis en Destelbergen Helemaal Schoon (beide zondag 20 maart) paraat om zwerfvuil te verzamelen in hun buurt, plein, straat of park. “Zij zorgden voor de sfeer, IVAGO zorgde voor het opruimmateriaal”, glundert IVAGO-voorzitter Bram Van Braeckevelt, die zelf ook meehielp. “Samen gaan we voor een propere stad!” 

Samen haalden ze meer dan 5.500 kilogram zwerfvuil op. 

DE SCHOONSTE WEEK

“Sinds maandag 14 maart zijn we bezig”, zegt Michaël Vercruyssen, ondervoorzitter van IVAGO en schepen van Leefmilieu in Destelbergen. “Een namiddagje ploggen met de collega’s als teambuilding? Samen met je klasgenoten de schoolbuurt spic en span maken? Of gewoon je buurt helpen opruimen als particulier, al dan niet in groep? Het kon allemaal!” 

In cijfers

 • 39 opruiminitiatieven voor Gent en Destelbergen.
 • 637 volwassenen en 950 kinderen jonger dan 12 registreerden een actie.

  “De max!”, vindt IVAGO-woordvoerster Sandra Deneef. “Heel fijn om te zien dat de zwerfvuilproblematiek zo hoog op de agenda staat bij zo’n breed publiek, en dat zo veel mensen echte ambassadeurs willen zijn van hun propere stad of gemeente. Voor de ophaalploegen van IVAGO is dat hartverwarmend.” 

 

Gentsche Gruute Kuis en Destelbergen Helemaal Schoon

Ook heel wat burgers slaan aan het grijpen in hun eigen buurt. 

 • In Gent ruimen 1.313 volwassenen en 776 kinderen jonger dan 12 de stad op.
 • In Destelbergen zijn er 20 opruiminitiatieven die bemand worden door 155 volwassenen en 79 kinderen jonger dan 12. 
 • Gentsche Gruute Kuis x IVAGO
  Ook de medewerkers van IVAGO zelf zijn vandaag van de partij met een eigen opruiminitiatief in de buurt Tolhuis-Ham.  

   

“Alles bij elkaar gaat het dus om zo’n 3.910 helpende handen die hun buurt, plein, straat of park onder handen hebben genomen, gewapend met vuilniszakken, een grijpstok en handschoenen”, besluit Sandra Deneef.

Een groot succes dus, want we breken zelfs het record van de laatste coronavrije editie van de Gentsche Gruute Kuis en Destelbergen helemaal Schoon in 2019. Toen konden we rekenen op 3.400 vrijwilligers.