Wat verandert er concreet aan de sorteerregels van gft?

Vanaf januari 2019 kan je extra afvalsoorten toevoegen aan je gft. Het gaat over keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk), vlees- en visresten, schaaldierresten (maar niet de schelpen), vaste zuivelproducten, eieren, eierschalen en mest van kleine huisdieren.

Bekijk de volledige lijst met sorteerregels. 


Waarom mogen er nu wel dierlijk keukenafval en etensresten in het gft?

Omwille van voedselveiligheid mocht er tot nu toe geen dierlijk afval in de gft-bak. Men vreesde immers dat giftige stoffen of ziektekiemen terug in de voedselketen konden terechtkomen. Uit onderzoek blijkt dat er met de huidige verwerkingstechnieken geen risico’s verbonden zijn aan de inzameling en verwerking van gft-afval.


Mogen theezakjes en koffiepads nog steeds bij gft?

Theezakjes of koffiepads bevatten vaak kunststoffen. Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer bij het gft-afval. Papieren koffiefilters, koffiegruis, losse thee … zijn natuurlijk welkom in je gft-bak.


Mag ik saus, olie en soep ook in de gft-container gieten?

Een restant spaghettisaus, een kom soep of olie … die horen niet in de gft-container. Maak er geen smurrie van. Ook beenderen, slachtafval, schelpen van mosselen en oesters of stof uit de stofzuiger horen er niet in thuis.


Kan ik verpakkingen gemaakt uit bio-plastics ook in de groene container stoppen?

Bestek, borden, bekertjes uit bio-plastic horen niet thuis in de gft-bak. De verwerking ervan staat helemaal nog niet op punt. Ze horen bij het restafval. Bij de productie van deze producten worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, dus er is toch een milieuvoordeel.


Hoe kan ik mijn gft-container proper houden?

Spoel je container regelmatig uit, zodat er geen resten in achterblijven. Gebruik geen chloor of bleekwater om je container te kuisen aangezien deze het composteerproces verstoren. Je kan wel soda of zeep gebruiken.


Veranderen de regels voor thuiscomposteren ook?

De regels voor het composteren veranderen niet. Etensresten en keukenafval kan je niet zelf composteren. In de vergistingsinstallaties gaat men anders te werk waardoor het wel mogelijk is om etensresten te verwerken.


Ik woon in Gent en zou mijn gft-container graag omruilen naar een groter exemplaar. Kan dit gratis?

Aangezien er heel wat meer in de gft-container kan, kan je in 2019 je gft-container eenmalig gratis omruilen naar een groter exemplaar. Je kan dit combineren met de vraag naar een kleinere restafvalcontainer.

Login

registreer je voor:

  • je ophaalkalender
  • beurten recyclagepark
  • saldo ophaalbeurten

Inschrijven op: