Deel/Bewaar

In Gent is IVAGO verantwoordelijk voor het afvalbeheer. Als je goed sorteert en probeert om afval zoveel mogelijk te vermijden, kom je er best goedkoop vanaf. Want 'de vervuiler betaalt' is de regel.


Gebruik de ophaalkalender

De ophaalkalender is hét instrument om te weten wanneer IVAGO je huisvuil komt ophalen, wat je mag meegeven en hoe je het moet aanbieden. Je kan een gedrukte versie aanvragen bij IVAGO of hem online raadplegen.

Er bestaat ook een app die je vertelt wanneer je afval buiten mag plaatsen. De Recycle!-app stuurt je een melding de avond voor de ophaling. Je vindt er ook de dichtstbijzijnde recyclageparken en een hoop sorteertips. Je vindt Recycle! in de App Store of de Google Play Store. 

Je mag je afval vanaf 19 uur de avond voor de ophaling buiten plaatsen. Let op, in 46 straten in de studentenbuurt van Gent mag je je afval pas de ochtend zelf buiten plaatsen. De ophaling start daar maar om 11 uur. Controleer of jouw straat daarbij zit. 

 

Hoe doe je het goed? 

restafvalRestafval is letterlijk de rest of wat je niet selectief kan aanbieden. Je stopt het in de gele huisvuilzak van IVAGO. Beschikbaar in 30 en 60 liter. Te koop in de meeste buurtwinkels en warenhuizen. 

 

PMD

Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons, kan je in de blauwe zak kwijt. Die zijn ook te koop in de winkel. We halen ze tweewekelijks op.

 

GFT

Groente-, fruit- en tuinafval kan je aanbieden in de groene GFT-container. Die moet je wel aanvragen bij IVAGO. Je betaalt vooraf een voorschot voor de ophalingen. Meer informatie.

 

glas

Glazen flessen en bokalen zet je op de stoep in een stevige plastic bak of emmer. Glas halen we maandelijks op.

 

papier en karton

Papier en karton stop je in een gesloten kartonnen doos of bind je samen met touw. Papier en karton halen we, samen met glas, maandelijks op.

 

             Student met verschillende recipiënten

Studentenhuizen of appartementen

In grote studentenhuizen of appartementsgebouwen stelt IVAGO verzamelcontainers ter beschikking. Ook daarvoor moet je de juiste zakken gebruiken. De ophaling gebeurt volgens aparte afspraken met de kotbaas of beheerder.

Sluikstorten

Hou je aan de regels. Bied je afval aan in de juiste zak of bak én op het juiste moment. Voor sluikstorters zijn we in Gent niet mals. Je krijgt een boete van 120 euro en daar komen de opruimkosten nog bij. Schoon Gent, iedereen content. Ook de student!

 

Afvaltips

We geven je enkele praktische tips om op kot goed met afval om te gaan.

 • Hang de kalender op een voor iedereen zichtbare plaats op kot.
 • Spreek af wie de vuilniszakken koopt en wie ze op het juiste moment op de stoep zet.
 • Vermijd onaangename geurtjes, sluit afval goed af. 
 • Gebruik een herbruikbare boodschappentas om je proviand aan te slepen.
 • Ga voor verse groenten en fruit, zonder verpakking. 
 • Kies voor glazen flessen met statiegeld als je drank koopt. 
 • Nog op zoek naar leuke meubels voor je kot? Neem een kijkje bij de kringwinkels.
 • Vraag een sticker 'geen reclamedrukwerk' aan. Dat scheelt een hele hoop nutteloos papier in je brievenbus.

 

 

International student? Read our English brochure. Or check the other languages.

Login

registreer je voor:

 • je ophaalkalender
 • beurten recyclagepark
 • saldo ophaalbeurten

Inschrijven op: