Deel/Bewaar

Op een school wordt heel wat afval geproduceerd. Het is belangrijk dat kinderen hier op jonge leeftijd bewust mee leren omgaan. Wij helpen je om in de klassen en op de speelplaats duidelijke sorteerstraten in te richten.

We bieden ook heel wat didactisch materiaal, waarmee je sorteren op een speelse manier aan bod kan laten komen in de klas.

Bekijk hieronder het gratis aanbod en vraag daarna het gewenste materiaal aan.

           

  


 

Samen sorteren

IVAGO levert afvalbakjes voor in de klaslokalen. Vraag er eentje aan voor elke afvalsoort (restafval, pmd, glas, gft). We voorzien ze van stickers met duidelijke afbeeldingen die ervoor zorgen dat de leerlingen gemakkelijk de weg vinden naar de juiste afvalbak. Een gele papierkrat vangt al het papier op.

Ook op de speelplaats kan je een sorteerhoek inrichten. We leveren vijf rolcontainers (restafval, gft, pmd, glas, papier/karton) en een paneel met 'sorteerpunt' dat je erboven kan hangen. Let op, de containers dienen niet voor ophaling, enkel voor intern gebruik.

Informatie over containers voor ophaling vind je bij bedrijfsafval. Je kan ook een bezoek van een vertegenwoordiger aanvragen.

                    Sorteerpunt

Leren over afval

Spelboekjes of sorteerspel

 

In de spelboekjes ‘Maak plezier met de vuilnisbakmakkers’ vind je knutselideeën, spelletjes en leuke weetjes over sorteren. Bekijk het boekje online en vraag daarna je gedrukte exemplaren aan.

Ontleen een hinkelspel of sjoelbak om de leerlingen al spelende te leren sorteren. 

Speel in de klas het online sorteerspel. Help de inwoners van het kabouterdorp om goed te sorteren.

brooddoossticker minder afval is broodnodig

 

Brooddoossticker

Geef je leerlingen allemaal een brooddoossticker waar ze hun naam op kunnen schrijven. Want meer brooddozen zorgen voor minder plastic verpakking. Minder afval, is broodnodig. 

Affiches en brochures

Op de affiches en in de brochures van Fost Plus worden de sorteerregels afgebeeld met prenten en weinig tekst. Ideaal om in de klas te hangen.

Fost Plus ontwikkelde ook fold-ups die het recyclageproces uitbeelden. Die kan je ontlenen en gebruiken in de klas.

Animatie in de klas - LABO

labo

In samenwerking met Fost Plus bieden we animaties aan die door medewerkers van Goodplanet bij jou in de klas worden gegeven. In LABO (Leren Afval Beheren Op school) gaan we een halve dag aan de slag met spelletjes en een recyclagekoffer. De leerlingen leren sorteren en krijgen tips die ze thuis en op school kunnen toepassen. LABO is gratis en sluit volledig aan bij de eindtermen. Bekijk de folder en vraag een workshop aan op www.labovorming.be.

 

Bezoek aan IVAGO

bedrijfsbezoek voor scholen in de verbrandingsinstallatie

Basisscholen uit Gent of Destelbergen kunnen gratis op bezoek komen bij IVAGO. Een bezoek kan enkel voor de derde graad (in geval van buitengewoon onderwijs: vanaf 10 jaar) en duurt ongeveer 1,5 uur.

In ons auditorium leggen we uit wat IVAGO allemaal doet en overlopen we de sorteerregels. Daarna brengen we een bezoek aan de stortbunker en de controlekamer van onze afvalenergiecentrale. Het bezoek gaat verder met een rondleiding in het recyclagepark en eindigt met een sorteerspel.

Vraag je bezoek aan.

logo schone school

 

De schoolbuurt opruimen

Steek samen met je leerlingen de handen uit de mouwen en maak je schoolbuurt proper. IVAGO voorziet materiaal (grijpers, handschoenen, hesjes en zakken) om je te helpen en komt het afval na de opruimactie ophalen.

Je kan eenmalig de schoolbuurt proper maken of een netheidspact aangaan. Als je een netheidspact hebt, ga je een aantal keer met de kinderen de straat op om zwerfvuil te verzamelen. Je krijgt dan het logo van Schone School. 

 

 

 

Operatie Proper

 

Om dit schooljaar extra glans te geven lanceerde Mooimakers* "Operatie Proper". Deze campagne is er voor scholen die gemotiveerd zijn om de handen uit de mouwen te steken voor een propere buurt.

Concreet houdt dit in dat je via een online platform een plan van aanpak opstelt. Daarbij toon je welke acties jullie tijdens het jaar gaan uitvoeren om de buurt met jullie leerlingen proper te houden. Wij zorgen voor ondersteuning onder de vorm van opruimmateriaal en dergelijke en volgen dit allemaal op. Tegenover dat engagement staat een mooie financiële beloning.

Wil je meer weten?  Alle info vind je samen met het inschrijvingsformulier op Operatie Proper.

*Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.

 

Herbruikbare bekers

pilsglas

 

Organiseer je een schoolfeest? Vermijd wegwerpbekers en verklein de afvalberg. Je kan bij IVAGO gratis herbruikbare bekers ontlenen. Je betaalt enkel een waarborg.

Meer informatie en het aanvraagformulier.

 

 

 

 

Login

registreer je voor:

  • je ophaalkalender
  • beurten recyclagepark
  • saldo ophaalbeurten

Inschrijven op: