Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter - Ingebruikname nieuwe personeelsloge recyclagepark Destelbergen

20 november 2018
Deel/Bewaar

Milieuwerkers stappen dagelijks heel wat kilometers en tillen enkele ton afval. Recyclageparkwachters doen er alles aan om de inzameling op de recyclageparken in goede banen te leiden. Ze verdienen ieders waardering. Iedereen kan een bijdrage leveren om hun job een beetje aangenamer te maken. Papier samenbinden, vuilniszakken en containers niet te zwaar maken, glas in een stevige emmer of bak… het zijn kleine zaken die voor de ophalers een wereld van verschil maken.
Door je bezoek aan een recyclagepark wat voor te bereiden maak je het voor jezelf, de andere bezoekers en de parkwachters ook een stuk gemakkelijker.

In deze ‘week van de afvalophaler en recyclageparkwachter’ vragen alle Vlaamse afvalintercommunales hiervoor bijzondere aandacht.

 

Maak de medewerkers blij!

Wil je de medewerkers blij maken? Bied het afval dan op een juiste manier aan. Zo voorkomen we arbeidsongevallen en blessures en toon je respect voor het werk van de afvalophalers.

 

Maak het niet te zwaar

Een vuilniszak die meer weegt dan gemiddeld verrast de ophaler en kan voor serieuze rugproblemen zorgen. Scherpe voorwerpen zijn meer dan eens oorzaak van snijwonden.
Een rolcontainer die te zwaar geladen is laat zich niet gemakkelijk verplaatsen.
Hou je daarom aan de voorgeschreven gewichten.

 

Handgrepen naar de straatkant

Als de rolcontainer wordt aangeboden met de handgrepen naar de straatkant, moet de milieuwerker geen extra beweging uitvoeren om de container eerst naar voor te trekken. Daarnaast weet hij dat de bak mag worden leeggemaakt. Zo vermijden we ook onnodige discussies. En natuurlijk moet het deksel gesloten zijn zodat er geen afval op straat valt.

 

Laat papier en karton niet rondvliegen

Papier en karton dat niet goed is samengebonden laat zich erg moeilijk vastgrijpen. En bij hevige wind zorgt het ervoor dat de hele straat bezaaid ligt met papier. Dat is gemakkelijk te vermijden door het samen te binden met een touw of te verpakken in een gesloten kartonnen doos.
Is er een muurtje? Plaats het papier er dan bovenop. Zo moeten de medewerkers zich minder bukken en sparen ze hun rug.

 

Voorzichtig met flessen en bokalen.
We komen het nog steeds tegen. Flessen die worden aangeboden in een kartonnen doos, een fruitkistje of een plooibox. Dat is gevaarlijk. De IVAGO-medewerkers nemen ze – om veiligheidsredenen - niet mee en laten een kaartje achter met de juiste sorteer- en aanbiedingsregels.

 

Een blijk van waardering!

Een bedankingskaartje aan de container, een boodschap op de vuilniszak, een kindertekening aan het raam, een bericht op sociale media…. Het zijn blijken van waardering die echt deugd kunnen doen.
Voor de abonnees van het tijdschrift Libelle zaten er deze week speciale stickers in het blad.

 

Ook op de recyclageparken


Sorteer vooraf.
Al het materiaal dat je naar de recyclageparken brengt, laten we op de juiste manier verwerken tot nieuwe grondstoffen of materialen. Daarom is het ook belangrijk dat je het afval thuis voorsorteert en op het recyclagepark in de juist container stopt. Zo win je ook heel wat tijd en zorg je mee voor een vlottere doorstroming op de parken.


Hou het park aangenaam en veilig.

Zorg voor propere lucht en zet je motor uit terwijl je afval lost. Zet je radio ook even uit.
Samen met kinderen je afval sorteren is natuurlijk prima, maar denk aan de veiligheid. Op een recyclagepark rijden auto’s af- en aan en komen vrachtwagens containers brengen en halen… Laat je kinderen daarom niet alleen rondlopen.
Wat op een recyclagepark is afgeleverd, mag je niet meenemen. IVAGO is immers verantwoordelijk voor een correcte verwerking ervan. Heb je bruikbare spullen? Breng ze dan naar de kringwinkel.

Nieuwe personeelsloge op recyclagepark Destelbergen

De personeelsloge op het IVAGO-recyclagepark aan de Stapsteenweg was aan vernieuwing toe.
De nieuwe loge biedt meer comfort aan de medewerkers. Beter geïsoleerd, aparte douches voor mannen en vrouwen, een technische ruimte. Van de gelegenheid maakten we gebruik om één en ander te herschikken. De personeelsloge kreeg een plek aan de zijkant en voor de medewerkers kwam er een eigen personeelsparking. Binnenkort verhuist ook het Recupelhuisje voor inzameling van elektrische apparaten. Zo creëren we extra circulatieruimte. Die komt op drukke momenten zeker van pas.

Tegelijk breidden we de elektrische voorzieningen uit, zodat ook enkele ‘gaten’ in de dekking van de bewakingscamera’s achteraan het park konden worden opgevuld.

We investeerden alles bij elkaar zo’n 50.000 euro in deze maatregelen.

Momenteel bereiden we ook de aanschaf van elektronische lichtschermen op de recyclageparken voor. Die zullen het mogelijk maken om vanop afstand boodschappen aan het publiek te communiceren: openingsuren, sluitingsdagen, sensibilisatieboodschappen, tips, vacatures…

 

Bijlage – aanbiedingsregels Gent en Destlbergen


GENT

Restafval

Zak

30 l

7 kg

Gesloten met handvat

 

 

60 l

15 kg

Gesloten met handvat

Restafval en gft

Container

40 l

10 kg

Deksel gesloten

 

 

60 l

15 kg

Deksel gesloten
handgrepen naar straatkant

 

 

120 l

30 kg

idem

 

 

240 l

60 kg

Idem

Papier en karton

Samengebonden met touw of in gesloten kartonnen doos

Max. 0,5 m³

Max. 20 kg per pak

 

Glazen flessen en bokalen

In een emmer of stevige bak met bodem en zijwanden

Max. 60 l

Max 20 kg

 

 

DESTELBERGEN

Restafval en gft

Container

40 l

10 kg

Deksel gesloten

 

 

120 l

 

Deksel gesloten en handgrepen naar de straatkant

 

 

240 l

 

Idem

Papier en karton

Samengebonden met touw of in gesloten kartonnen doos

Max. 0,5 m³

Max. 20 kg per pak

 

Glazen flessen en bokalen

In een emmer of stevige bak met bodem en zijwanden

Max. 60 l

Max. 20 kg

 

Login

registreer je voor:

  • je ophaalkalender
  • beurten recyclagepark
  • saldo ophaalbeurten

Inschrijven op: