Nieuw type vuilnisbak: De compacterende korf

20 juni 2017
Deel/Bewaar

IVAGO en de Stad Gent hebben een nieuw middel in hun strijd tegen zwerfvuil: de compacterende korf. Een vuilnisbak die zelf het afval samenperst zodat hij optimaal gevuld kan worden. Er kan minstens 7 keer meer afval in dan in de standaard afvalkorven die nu in onze stad staan. Hierdoor duurt het langer voor de vuilnisbak vol zit. De compacterende korf is ook voorzien van een inwerpklep, zo wordt vermeden dat de mond van een korf versperd wordt door bijvoorbeeld een pastabeker waardoor iedereen zijn afval naast de korf plaatst. Ook handig is dat er aan deze vuilnisbakken een asbak zit om je peuken in weg te werpen.

Schepen Tine Heyse: “De voorbije jaren zien we een toenemend gebruik van de publieke ruimte. Dit is een positieve ontwikkeling, maar heeft helaas ook een keerzijde. Meer feestjes, picknicks, meer pizza’s en broodjes in het park… gaan immers ook vaak gepaard met een toename van afval. Met de nieuwe vuilnisbakken, die grotere hoeveelheden aankunnen, willen we hierop een antwoord bieden. Het excuus dat het afval er niet in past, de vuilnisbak vol zit of er geen asbak is, is met deze nieuwe vuilnisbakken verleden tijd. Geen excuses meer, afval gooi je niet op de grond.”

De nodige energie om het afval samen te persen, haalt de vuilnisbak uit een geïntegreerd zonnepaneel. Niet alleen het persen is vernieuwend bij dit type vuilnisbak. Via een ledlichtje kan je zien hoe vol de vuilnisbak zit. IVAGO kan dit ook van op afstand controleren en ontvangt automatisch een melding als hij geledigd moet worden. Ook mogelijke storingen worden automatisch doorgegeven.

Alain Neels, directeur operaties bij IVAGO, licht de uitrol toe: “Deze nieuwe korven vervangen deels de tijdelijke GentseFeesten-korven die her en der bijkomend geplaatst werden. In eerste instantie installeren we 25 compacterende korven: 16 bij de barbecueplaatsen en 9 in het centrum van de stad*. In september 2017 en begin 2018 komen er nog tweemaal 30 korven bij. In totaal komen er dus 85 compacterende korven in Gent.” De totale kostprijs van deze investering bedraagt 635.000 euro.

*Veldstraat (3 korven), Koningin Maria Hendrikaplein (2), Langemunt (2), Mageleinstraat (1) en Kalandestraat (1)

Login

registreer je voor:

  • je ophaalkalender
  • beurten recyclagepark
  • saldo ophaalbeurten

Inschrijven op: