7 Tips om jouw snoeiafval te verwerken in deze coronaperiode

Vlechtwerk

De lente is in het land en hashtags zoals #blijfinuwkot #samentegencorona geven je misschien wel goesting om in je tuin aan de slag te gaan. Want nu het langer licht is, valt het toch op dat enkele struiken of bomen dringend toe zijn aan een snoeibeurt.  

Maar … In de voorjaar 2020 waren alle recyclageparken tijdelijk gesloten, misschien heb je geen tijd om naar het recyclagepark te gaan, of wil je creatiever aan de slag met je tuinafval ... Hieronder geven we enkele tips over hoe je dit afval zelf kan verwerken. Je hebt er niet veel materiaal voor nodig en je zal snel resultaat zien.

Staat dit symbool ** bij de tip, dan is het een leuke activiteit om met kinderen te doen.  

Onze 7 tips

1

** Vlecht je eigen tuindecoratie 

Wilg, kastanje en populier lenen zich bij uitstek voor het vlechten tot lage afboordingen, verhoogde bedden of afsluitingen en schermen. Zorg voor een paar stevige palen die je in de grond steekt. Nadien kan je met de takken weven tussen de palen. Zo creëer je je eigen vlechtwerk. Laat je creativiteit de vrije loop en betrek er de kinderen bij.  

2

Maak een takkenwal 

Een takkenril of takkenwal is de eenvoudigste manier om met snoeihout een afsluiting te bouwen. Ze kunnen allerlei vormen aannemen en functioneren als perceelafscheiding, om je tuin in te delen of te zorgen voor een aantrekkelijk zichtscherm.  

De enige voorbereiding voor de takkenril bestaat uit het plaatsen van twee rijen palen. Die moeten stevig zijn en diep genoeg in de grond geklopt worden, zeker half zo diep als het bovengrondse gedeelte.  Eenmaal de palen geplaatst zijn, kan je beginnen snoeihout stapelen.  

Naast handig, zijn takkenrillen ook een prima nestplaats of beschutting voor tuindieren, dus 3 vliegen in 1 klap.  

3

**Bouw je eigen insectenhotel  

Bij kringlooptuinieren houden we rekening met al onze organismen. Dus ook insecten. Heb je bamboe, vlier of riet staan in je tuin? Dan heb je de perfecte basis voor een insectenhotel. Je kan het groots zien of heel klein, alle tips hoe je er zelf een kan maken vind je op de site van Vlaco
 

4

** Geef je planten extra steun met een plantensteun  

Draag zorg voor elkaar, maar ook voor je planten. Sommige planten in je tuin zijn misschien broos en kunnen de gure wind niet goed verdragen. Andere planten zoeken in de vrije natuur een boom of tak om van het volle zonlicht te genieten.  

Help de planten in de tuin door een plantensteun voor hen te maken. Breek of zaag je snoeihout en leef je uit met stevig touw.   
 

5

Versnipper of verhaksel je snoeihout 

Heb je zelf of iemand uit je buurt een hakselaar, dan kan je het snoeihout ook versnipperen. Met de snippers kan je alle kanten uit: gebruik ze als mulchlaag in de borders, maak een snipperpad  of -wand of gebruik het als bruin materiaal in je composteersystemen.  

  

6

** Voeder je huisdier 

Op de website van Vlaco kwamen we te weten dat ook sommige huisdieren dol zijn op vers gesnoeide takjes. Konijnen, maar ook cavia’s en dwerggeitjes smullen ervan, doordat takken en twijgjes veel sap bevatten en dus lekker sappig zijn. Volgens Vlaco zijn er enkele toppers voor onze tuindieren: hazelaar, haagbeuk, els, meidoorn en wilg.  
 
Net zoals bij de mens, dit is een verwennerij. Overdrijf dus niet en overvoed dus niet.  

 

7

** Fris je interieur op met een zelfgemaakte paaskrans 

We zouden het bijna vergeten, maar het is bijna Pasen. De twijgjes die je snoeide, zijn perfect om te verwerken in een paaskrans. Je hebt enkel wat twijgjes nodig en de decoratie (eitjes, tulpen, pluchen kuikentjes …) die jij wilt. Het voordeel van een paaskrans, alles mag! Toch op zoek naar een beetje inspiratie, ga dan zeker eens kijken op Pinterest.